Stai în casă cu un copil mic? Iată 3 sfaturi ca să evitaţi accidentele în timpul autoizolării la domiciliu din cauza coronavirus

Indiferent de vârstă explicaţi-le că este foarte periculos să deschidă singuri ferestrele, balconul, să umble cu dezinfecnţi, săpun sau să dea drumul la aragaz
Stai în casă cu un copil mic? Iată 3 sfaturi ca să evitaţi accidentele în timpul autoizolării la domiciliu din cauza coronavirus
Stai în casă cu un copil mic? Iată 3 sfaturi ca să evitaţi accidentele în timpul autoizolării la domiciliu din cauza coronavirus, foto Shutterstock

Părinţii, indiferent de vârsta copiilor lor, au în mod normal foarte multe griji. În timpul acestei pandemii, evident grijile părinţilor cresc poate chiar de sute de ori. Dacă în cazul copiilor mai mari este mai uşor să impui regulile izolării la domiciliu căci au o capacitate de înţelegere mai mare, ce faci cu copiii mici care se sperie automat când văd că părinţii poate măşti, mănuşi? Ce faci cu spălatul cât mai des pe mâini? Sau cu folosirea substanţelor dezinfectante – ştiindu-se apetitul copiilor de a sta cu mâna în gură, de a explora tot ceea ce îi înconjoară este enorm?

Iar toate acestea trebuie făcute cu calm de către părinţi pentru a asigura un confort psihologic optim acasă.
Da, nu este o uşor însă cu o bună planificare, calm şi atenţie sporită această perioadă de stat în casă va trece cu bine.

Bucătăria – se va găti mai mult, atenţie la ce fac copiii!

Chiar şi părinţii care înainte ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să declare pandemie se plângeau că au copiii la grădiniţă cu program scurt, acum văd diferenţa între zilele normale în care copilul îşi consumă o parte din energie alături de colegi şi educatori şi zilele în care este nonstop în casă. Pentru că se va găti în cele mai multe case cu copii zilnic, ţineţi copiii cât mai departe de sursele de foc, oalele cu mâncare fierbinţi. Mulţi sunt atraşi şi de frigider , aragaz, cuptor sau maşina de spălat. Explicaţi-le cum funcţionează dar că locul copiilor nu se în frigider, cuptor, cuva maşinii de spălat şi că nu au voie să le pornească. Explicaţi-i constant că nu are voie să deschidă apa cât este încă mic. Nu lăsaţi chibrituri sau brichete la îndemână.

Ferestre deschise larg, a se evita!

Să stai închis în casă nu este uşor, însă acum vorbim despre un scop vital. Este recomandat însă să ne bucurăm de aer curat, să aerisim des, să lăsăm lumina să pătrundă în casă. Însă părinţii trebuie să facă aerirea cât se poate de serios şi să nu lase ferestre larg deschise deoarece există riscul ca micuţii să se caţere şi să cadă. Nu lăsaţi nici scaune, cărucioare, jucării mai mari, cutii în zona balconului a ferestrelor. Închideţi şi securizaţi geamurile şi balconul ori de câte ori nu sunteţi în acceaşi cameră cu copilul sau nu îl puteţi supraveghea îndeaproape. De asemenea, indiferent de vârstă explicaţi-le constant că este foarte periculos să se apropie sau să deschidă singuri ferestrele, balconul.

Nu lăsaţi substanţe de dezinfectare a suprafeţelor la îndemâna copiilor

Micuţii, indiferent de vârstă sunt foarte atraşi de activităţile părinţilor lor şi vor să copieze. Aceasta este modalitatea de însuşire a cunoştinţelor. Cu siguranţă, vor fi atraşi şi de sticlele colorate de diverşi dezinfectanţi folosiţi în această perioadă de părinţi pentru curăţarea mânerelor uşii, podelelor etc. Explicaţi-le că nu sunt de băut, că sunt periculoase pentru copiii şi le pot provoca mari probleme de sănătate. Asiguraţi-vă că le depoziţaţi în locuri la care nu acces copiii sau în locuri sub cheie. Aceleaşi indicaţii sunt valabile şi pentru gelurile antibacteriene pentru mâini, săpunuri etc.

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică