Albirea dinților acasă: 6 metode explicate de specialist

Medicul stomatolog Adrian Mina dezvăluie acele metode la care putem apela pentru albirea dinților acasă, însă majoritatea trebuie efectuate rar.
  • Publicat:
Albirea dinților acasă: 6 metode explicate de specialist
Albirea dinților acasă: 6 metode explicate de specialist

Dinții albi și zâmbetul perfect se obțin printr-o igienă orală corectă și proceduri de albire profesională în cabinetul stomatologic, însă există câteva soluții la care putem apela periodic și acasă pentru a ne menține albul dinților și pentru a îndepărta placa bacteriană ce determină îngălbenirea acestora. Medicul stomatolog Adrian Mina dezvăluie acele metode la care putem apela pentru albirea dinților acasă.

E important să știm însă că majoritatea trebuie efectuate rar, pe perioade extrem de scurte de timp, dacă nu ne dorim să avem parte de efecte mai puțin plăcute. În plus, ele nu înlocuiesc vizitele la cabinetul medicului stomatolog.

Periază-ți dinții cu regularitate!

Primul pas este să ne spălăm dinții în fiecare zi, de minimum două ori câte două minute, în mod corect. Este foarte important să ne spălăm dinții cât mai curând după ce am consumat orice fel de alimente și băuturi care i-ar putea păta ori îngălbeni. Cu toate acestea, aveți grijă să nu periați imediat după consumul de alimente și băuturi acide. Asta poate face ca acizii să atace smalțul și să ducă la erodarea acestuia. Periajul cu o pastă de dinți special creată pentru albire este mai eficient pentru un zâmbet alb, lucru demonstrat științific. Aceste paste de dinți pentru albire conțin substanțe abrazive ușoare care ajută la îndepărtarea petelor de suprafață, dar cu blândețe.

Albirea dinților acasă cu bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen

”Folosirea unei paste obținute din bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen ajută la eliminarea plăcii bacteriene și scad riscul apariției petelor. În acest sens, se amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de peroxid de hidrogen. Clătiți bine gura cu apă după ce ați periat. De asemenea, puteți utiliza același raport de ingrediente pentru a obține apă de gură. Sau puteți încerca bicarbonat de sodiu în combinație cu apă”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Gargară cu ulei de cocos

Gargara cu ulei de cocos îndepărtează placa bacteriană, ceea ce poate ajuta la albirea dinților. Folosiți întotdeauna ulei organic de cea mai bună calitate, care nu conține ingrediente dăunătoare. Țineți, timp de cel puțin 10 minute, ulei lichid de cocos în gură. Nu îl înghițiți, deoarece conține toxine și bacterii din cavitatea orală. Clătiți apoi bine gura și beți un pahar cu apă. Apoi treceți la periajul dentar. Acest obicei scade și riscul apariției unor afecțiuni precum gingivita.

Albirea dinților acasă cu oțet de mere

”Oțetul de mere poate fi utilizat în cantități foarte mici pentru albirea dinților. Amestecați 2 lingurițe de oțet de mere cu apă și clătiți dinții timp de 30 de secunde cu acest amestec. Apoi, clătiți gura cu apă și efectuați periajul dentar. Acest truc trebuie folosit foarte rar și doar pe perioade scurte de timp. Altfel poate afecta structura dinților”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Albirea dinților acasă cu cărbune activ

Puteți folosi cărbune activ pentru a îndepărta petele de pe dinți, dar și de bacteriile și toxinele existente în cavitatea bucală. Deschideți o capsulă de cărbune activ și puneți conținutul pe periuța de dinți. Periați dinții cu mișcări ușoare, circulare, timp de 2 minute. Atenție mare în zona gingiilor, deoarece cărbunele este abraziv. Apoi clătiți bine. Dacă aveți dinți sensibili, puteți doar să tamponați ușor cărbunele la nivelul acestora. Îl lăsați să acționeze 2 minute, iar apoi clătiți bine. Din nou, un lucru recomandat cât mai rar și pe perioade foarte scurte de timp.

Fructe și legume cu conținut ridicat de apă

”Consumul de fructe și legume crude cu un conținut ridicat de apă poate ajuta la menținerea sănătății dinților. Acestea ajută la curățarea dinților și a gingiilor de placă bacteriană. Dacă mestecați fructe și legume proaspete la finalul unei mese, acest lucru poate crește producția de salivă. Saliva ajută la îndepărtarea particulelor alimentare rămase pe dinți și la eliminarea acizilor din cavitatea orală”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Concluzie

„Există multe lucruri pe care le puteți încerca acasă pentru albirea dinților. Cu toate astea, trebuie să fiți atenți să nu vă deteriorați smalțul și gingiile, lucru ce va duce la sensibilitate dentară și apariția cariilor. Cel mai bun sfat pentru un zâmbet alb este să preveniți apariția petelor dentare, să aveți o igienă orală bună și să consultați periodic medicul dentist”, este recomandarea specialistului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân