Rădăcinile dinților, tratate mai eficient la microscop

Rădăcinile dinților pot fi extrem de complicate, motiv pentru care microscopul este un ajutor de nădejde pentru medicul dentist.
  • Publicat:
Rădăcinile dinților, tratate mai eficient la microscop

Rădăcinile dinților pot fi tratate mai bine cu ajutorul unui microscop de precizie. Tratamentul endodontic este un complex de manopere stomatologice care se ocupă de extirparea nervului dentar inflamat sau necrozat din canalele radiculare şi obturarea acestora.

Metodele clasice de prelucrare şi obturare pentru rădăcinile dinților au un risc sporit de insucces. Iar asta din cauza anatomiei atipice a canalelor şi rădăcinilor dinţilor, care pot fi curbate, extrem de subţiri sau chiar obliterate cu dentina terţiară.

Nu rare sunt cazurile când un canal aparent drept şi suficient de larg are una sau mai multe furcaţii în treimea apicală sau sunt prezente canale adiacente ce nu pot fi obturate cu ajutorul tehnicilor clasice. Ceea ce, într-un anumit interval de timp, poate duce la dezvoltarea unui granulom apical ce va implica, inevitabil, extracţia dintelui.

O altă categorie de dinţi sunt cei care au fost deja lucraţi cu ajutorul tehnicilor clasice şi prezintă complicaţii intraoperatorii, cum ar fi ace rupte sau căi false şi perforaţii.

Cu părere de rău, aceşti dinţi sunt candidaţi spre extracţie în cazul în care medicul dentist nu posedă tehnici şi ustensile rotative, precum şi magnificaţia câmpului operator cu ajutorul microscopului. Tehnicile moderne de tratament endodontic şi utilizarea microscopului cresc rata de succes cu până la 90% în cazul unui tratament primar, ne spune dr. Gorea Oleg, medic stomatolog în cadrul clinicii Dentland.

Microscopul și rădăcinile dinților – avantaje în tratamentul endodontic

Cu ajutorul unei camere video încorporate, întreg procesul de lucru la microscop poate fi redat în regim live sau înregistrare video pe un monitor. Astfel, pacientul poate urmări personal toate manoperele ce i se fac și medicul dentist poate explica mai uşor unele detalii ce nu erau clare pacientului.

Obţinerea unei magnificaţii de până la 25 de ori a câmpului de lucru permite examinarea în detaliu a celor mai mici structuri radiculare. Astfel, clinicianul poate repera toate canalele radiculare, chiar şi cele obliterate, adaugă specialistul.

Iluminarea excepţională a câmpului de lucru este un alt avantaj al folosirii microscopului în medicina dentară.

Utilizarea microscopului ajută la prepararea mai conservatoare a ţesutului dentar prin simplul fapt că există un control asupra câmpului vizual şi astfel este înlăturat doar ţesutul dentar necrozat.

Datorită magnificaţiei şi a iluminatului, medicul dentist poate descoperi şi repera cu uşurinţă microfisurile, perforaţiile cât şi acele rupte în canale. Astfel poate salva dintele de la extracţie.

Dr. Gorea Oleg este medic stomatolog în cadrul clinicii Dentland.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Stresul ne distruge și dinții!
Stresul ne distruge și dinții!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân