Adiţia de os: ce se întâmplă cu pacientul şi ce trebuie să facă după intervenţie

Adiţia de os este o intervenţie necesară pentru susţinerea implanturilor dentare.
  • Publicat:
Adiţia de os: ce se întâmplă cu pacientul şi ce trebuie să facă după intervenţie
FOTO: pixabay.com / Adiţia de os: ce se întâmplă cu pacientul şi ce trebuie să facă după intervenţie

Atunci când nu există o cantitate suficientă de ţesut osos necesar să susţină implanturile dentare, adiţia de os este o procedură chirurgicală necesară. Ţesutul osos insuficient este urmare a unor defecte de dezvoltare, infecţii gingivale, traume sau spaţiu rămas liber după extracţii dentare. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, menţionează că procedura se realizează sub anstestezie locală şi este complet nedureroasă însă, pentru o recuperare rapidă necesită îngrijire post intervenţie, ceea ce ajută totodată şi la evitarea disconfortului pacientului.

Dacă adiţia de os este combinată cu procedura PRF, proces în care sângele este recoltat direct din vena pacientului, se separă într-o centrifugă specială factori de creştere şi alte substanţe utile, proprii organismului, care se amestecă cu osul şi asigură integrarea acestuia în cantitate mai mare, vindecarea după procedură are loc mai rapid şi, iar efectele negative postoperatorii sunt mai reduse.

Intervenţia de adiţie de os: la ce se poate aştepta pacientul

Durere. După trecerea anesteziei este nevoie de administrarea de antialgice/antiinflamatoare timp de câteva zile. Totodată se administrează şi antibiotic pentru a preveni orice infecţie,care ar putea duce la intensificarea durerii, dar mai ales la compromiterea întregii proceduri.

“Durerea şi disconfortul vor varia în funcţie de tipul şi dimensiunea grefei, însă în cele mai multe cazuri, acestea vor fi limitate şi se vor ameliora în totalitate în 5 până la 7 zile”, asigură specialistul ortodont.

Umflarea zonei. Edemul postoperator este inevitabil, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcţie de reactivitatea individuală.

“Aproape insesizabil la unele persoane, destul de pronunţat la altele, edemul postoperator atinge maximum la 48 ore după intervenţie, după care descreşte treptat. Umflarea poate fi diminuată prin utilizarea imediată a pachetelor de gheaţă în primele 48 de ore”, recomandă Dr. Mihaela Dan.

Uşoară invineţire a gingiei sau obrazului. Acest efect nu apare la toţi pacienţii, însă atunci când este prezent va dispărea de la sine după ce trece prin stadii diferite de colorare.

Uşoară sângerare. Uşoare urme de sânge care dau o coloraţie roz salivei sunt normale, însă dacă sângerarea devine mai abundentă, trebuie contactat de urgenţă medicul, pentru a identifica potenţiala cauză şi a o îndepărta.

Ce trebuie să facă pacientul

În primele zile postintervenţie este recomandată o dietă mai specială, cu multe lichide.

“Este recomandat consumul de alimente moi şi lichide în ziua intervenţiei, precum şi evitarea produselor lactate pentru primele 48 de ore după operaţie deoarece acestea conţin bacterii vii care pot dăuna grefei osoase. După 24 de ore se poate reveni la o dietă normală, însă evitând mestecarea alimentelor în zona în care a avut loc intervenţia, pentru a nu produce traumatizarea ei”, atenţionează Dr. Mihaela Dan.

O igienă orală bună este esenţială pentru o vindecare rapidă şi pentru a reduce şansele de apariţie a unei infecţii.

“Pe lângă rutina zilnică de îngrijire orală sunt recomandate şi clătirile cu apă călduţă cu sare de cel puţin patru până la cinci ori pe zi. Zona din jurul intervenţiei trebuie curăţată cu atenţie, pentru a nu produce leziuni”, spune specialistul ortodont.

Fumatul imediat după intervenţie este contraindicat deoarece fumul de tutun poate întârzia procesul de vindecare, iar în unele cazuri poate provoca eşecul intervenţiei de adiţie de os.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan