4 motive pentru care unii oameni nu au măsele de minte. Explică medicul stomatolog Sorina Stroe

  • Publicat:
4 motive pentru care unii oameni nu au măsele de minte. Explică medicul stomatolog Sorina Stroe
Sursa foto: Shutterstock

Cine are măsele de minte, cel mai probabil va constata prezența acestora abia când erup, în general după adolescență, între 17 și 22 de ani. Atunci, teoretic, oasele maxilare sunt complet dezvoltate. Se întâmplă însă ca măselele de minte să apară la vârste mai înaintate ori să nu apară deloc.

De cele mai multe ori, molarii de minte ne dau mai degrabă bătăi de cap decât așa-zisa înțelepciune. Pe lângă faptul că erupția lor este neplăcută, ei necesită o atenție deosebită și, în majoritatea cazurilor, indicația lor este de extracție. Aceste extracții sunt în general laborioase, mai ales dacă avem de-a face cu molarii incluși, adică molari care nu au erupt încă și se află sub gingie, în os. Interesant este că, în cazul multor persoane, molarii de minte nu mai erup.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce la unii oameni lipsesc cu desăvârșire măselele de minte ori nu reușesc să erupă.

De ce nu apar măsele de minte la toți oamenii

Sunt foarte mulți oameni care nu au al treilea molar nici la vârste înaintate. Cauzele sunt multiple. Medicul stomatolog enumeră 4 astfel de cauze:

  • Anodonția sau lipsa mugurelui dentar

Acesta, pur și simplu, nu s-a dezvoltat, nu există. Dentiția a evoluat de-a lungul timpului. În preistorie, oamenii aveau nevoie de mai mulți dinți pentru a mesteca, spre exemplu, carne crudă.

În prezent, tipul de mâncare pe care îl consumăm nu mai necesită asemenea forțe. Evoluția omului în ceea ce privește alimentația a dus și la redundanța măselelor de minte. Potrivit cercetărilor științifice, se estimează că 35% dintre oameni vor înceta în cele din urmă să mai dezvolte măsele de minte în viitor.

  • Poziția incompatibilă cu erupția

„Molarul pornește de la o poziție strâmbă, orientată către molarul 2 sau sub ramul mandibular, în sinusul maxilar. În astfel de cazuri, deși este prezent, molarul de minte nu va avea posibilitatea de a erupe și se numește molar inclus”, explică dr. Stroe.

  • Nu are spațiu suficient pentru a erupe și ajunge în aceeași situație ca la punctul 2, respectiv poziția incompatibilă cu erupția
  • Prezența a doi molari pe aceeași poziție

„Ne confruntăm cu dinți supranumerari, dinți crescuți pe aceeași poziție, de cele mai multe ori strâmbi, din pricina înghesuielii. Aceștia nu îi vor da spațiu molarului de minte să se dezvolte”, explică medicul stomatolog.

De ce apar măselele de minte la vârste înaintate

Știm că măselele de minte erup, în general, cândva după adolescență. Se poate întâmpla totuși să avem parte și de surprize și să ne trezim la vârste înaintate (40, 50 sau 60 de ani) cu molari de minte care încep abia atunci erupția.

„Acest fapt apare în special după ce a fost extras molarul vecin, molarul 2, și astfel s-a creat spațiu suficient pentru ca măseaua de minte să erupă”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Medic stomatolog: Am avut mulți pacienți care nu făcuseră niciodată un detartraj
Sursa foto: Facebook Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc