CSÎD a încercat – Dulceaţă de cireşe galbene cu (puţin) zahăr brun şi nucă

O reţetă delicioasă de dulceaţă de cireşe galbene dietetică - la 4 kg de cireşe s-au folosit 800 g de zahăr brun de tip muscavado, uşor de preparat acasă.
  • Publicat:
CSÎD a încercat - Dulceaţă de cireşe galbene cu (puţin) zahăr brun şi nucă
Reţetă dulceaţă de cireşe galbene cu zahăr brun, nuci şi cardamom, foto arhiva personală

Cireşele galbene au o aromă aparte. Se găsesc rar, sunt scumpe în general şi sunt considerate o delicatesă. Deşi gustul şi vitaminele şi mineralele sunt disponibile în stare crudă, unele persoane sunt îndrăgosite de gustul de dulceaţă de cireşe galbene. Alţii mai adaugă şi câţiva sâmburi de nucă. Eu am pus şi zahăr brun.

Plecând după legume la piaţă, în Bucureşti, am găsit o tarabă la care se vindeau şi cireşe galbene. 10 lei kilogramul. Le-am cumpărat pe toate. Mai erau decât 5 kilograme.

cirese galbene

Jumătate de kilogram au fost consumate proaspete, jumătate de kilogram s-au congelat pentru la iarnă iar din 4 kilograme am făcut în premieră dulceaţă. Şi nu orice fel de dulceaţă ci dulceaţă cu zahăr brun muscavado (11 lei kg), nucă şi cardamom. Am ales acest tip de zahăr deoarece este ideal pentru prăjituri, siropuri. Am selectat cu atenţie fructele sănătoase.
Aceasta este reţeta pe care am făcut-o eu, combinând informaţii din mai multe reţete dar şi ascultând sfaturile bunicii mele, expertă în dulceţuri fine.

Reţetă dulceaţă de cireşe galbene cu zahăr brun, nuci şi cardamom

Ingrediente

  • 4 kilograme de cireşe galbene cărora li se scot sâmburii
  • 800 g zahăr brun (de tip muscavado)
  • o mână de sâmburi de nucă
  • zeama de la o lămâie
  • câteva seminţe de cardamom (opţional)

Mod de preparare
Se spală bine cireşele. Li se scot cu atenţie sâmburii. Peste fiecare strat de cireşe se pune zahăr brun de tip muscavado (este mai mult dulce decât zahărul normal în opinia mea, deci poate fi folosită o cantitate mai mică). Se lasă la rece până se formează un sirop. Se pune la foc foarte mic şi se amestecă cu o lingură de lemn o dată la câteva minute. Dacă se va arde, gustul va fi compromis. Spuma se elimină cu atenţie, de asemenea. După 2 ore de fiert, am adăugat sâmburii de nucă şi sucul de lămâie proaspăt stors. Cardamomul l-am lăsat 2 ore şi apoi l-am scos din dulceaţă. Deoarece zahărul brun are pigmeţi puternici, cireşele vor lua culoarea sa, deci dulceaţa de cireşe galbene va fi precum cea de prune la culoare. Este gata atunci când cantitatea a scăzut la jumătate. A se verifica consistenţa siropului dulceţei. Acesta trebuie să aibă consistenţa mierii. Se pune în borcane de sticlă curate şi uscate, iar apoi se sterilizează la cuptor.
Mie mi-au ieşit aproproximativ 2,5 kg de dulceaţă.

Dulceaţa de cirese galbene

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: