Stânjenel (Iris germanica)

Denumire științifică: Iris germanica
Denumire populară: Stânjenel, Crin-vanat, Floare-vanata, Lilie, Lilie-vanata, Stanjenel, Stanjenita, Irisul Albastru
Stânjenel (Iris germanica)

Descriere

Stânjenelul este o plantă perenă originară din Europa şi Africa de Nord. Planta creşte până la înălţimea de 1 m, are un rizom gros, cu miros de iarbă, din care porneşte tulpina înaltă şi frunzele lanceolate, dispuse în grupuri de patru sau şase, iar spre vârful tulpinei apar florile de culoare albastră sau violetă.

Florile sunt doar puţin parfumate, prezintă trei petale orientateîn jos şi trei în sus, iar sub petale apar trei stamine şi un ovar.

Stânjenelul se cultivă atât ca plantă medicinală cât şi decorativă, dar se foloseşte şi în industria de parfumuri şi cosmetică.

În scop fitoterapeutic se utilizează rizomii de culoare albă (din al doilea şi al treilea an de vegetaţie).

Stânjenel – Compoziţie

Frunzele şi florile de stânjenel sunt, potrivit ultimelor cercetări în domeniu, o sursă importantă de vitamina C, cu rol deosebit de important în menţinerea sănătăţii.

Stânjenel – Acţiune

Fitoterapia cu infuzie pe bază de stânjenel are afecte expectorante şi diuretice.

 

Stânjenel – Indicaţii terapeutice

Utilizat intern, sub formă de infuzie sau decoct, stânjenelul ameliorează inflamaţiile organelor repiratorii, diminuează tusea convulsivă, previne pneumonia, cefaleea, tubercloza, elimină constipaţia şi înlătură durerile menstruale.

Sub formă de comprese, gargară sau băi locale cu infuzie de stânjenel se pot trata nevralgiile dentare, arsurile, ulceraţiile, micozele pielii şi chiar hemoroizii.

 

Stânjenel – Precauţii şi contraindicaţii

Nu se utilizează planta în caz de ulcer duodenal sau în timpul sarcinii sau alăptării.

De asemenea, este recomandată purtarea unei măşti sau tifon atunci când se lucrează cu parf de stânjenel deoarece poate provoca iritaţii ale mucoaselor, urmate de vomă şi insuficienţă respiratorie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L  nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică