Jneapăn (Pinus mugo)

Denumire științifică: Pinus mugo
Denumire populară: Jneapăn, Cetină Strâmbă, Pin De Piatră, Jep
Jneapăn (Pinus mugo)

Descriere

Jneapănul este arbust conifer întâlnit în zona subalpină sau alpină.

În scop terapeutic se folosesc mugurii tineri sub formă uscată sau gemoderivate.

Compoziţie

În compoziţia mugurilor de jneapăn există uleiuri volatile (pinen, felandren, caren), aldehide şi cetone sescviterpenice, aldehidă anisică, caproică.

Acţiune

Preparatele fitoteraputice pe bază de jneapăn au acţiune antiinflamatorie cu tropism asupra sistemului osteoarticular (indicat in decalcifieri ale persoanelor după 40 de ani), uleiurile volatile au acţiune decongestivă, antiinflamatorie a căilor respiratorii, diuretică.

Indicaţii terapeutice

Jneapănul este indicat în cazurile de reumatism, artrite, coxartroză, gonartroză, pentru consolidarea  fracturilor, osteoporoză,  traheite, bronşite, laringite, cistite, uretrite, litiaza renală.

Administrare:

– Decoctul se obţine din 2 linguriţe de cetină mărunţită la o cană de apă fiartă, se fierbe 10 minute, apoi se strecoară, se consumă 2 cani pe zi. În uz extern se pot face inhalaţii cu abur.

– Gemoderivat, extract de muguri de jneapăn, are tropism specific asupra aparatului osteoarticular (artrite, artroze, reumatism articular degeneraytiv, osteoporoza).

Precauţii şi contraindicaţii

A se se evita supradozajul pentru că poate duce la nefrite însoţite de albuminurie, hematurie (se administrează in preparate standardizate).

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal