Brusture: beneficii şi moduri de consum

Denumire științifică: Arctium lappa
Denumire populară: Brusture, Iarba Boierului, Lăptuc, Sudoarea Laptelui
Brusture: beneficii şi moduri de consum

Brusture: descriere

Brusturele este o plantã ierboasã bianualã, rezistentã la condiţii extreme şi creşte în locurile cele mai nepretenţioase,din regiunile de câmpie pânã la cele de munte. Brusturele are un aspect caracteristic mai ales datoritã frunzelor foarte mari de la bazã care pot creşte pânã la un diametru de aproape 60-70 cm, în unele locuri chiar mai mari.

În scop medicinal, de la brusture se foloseşte rãdãcina, care serveşte la  prepararea de extracte şi pulberi iar frunzele cu gust amar se folosesc în infuzii.

Brusture: compoziţie

Rădăcina de brusture stochează un glucid vegetal numit inulină, cu gust dulce. Ea conţine şi compuşi antibacterieni şi antifungici. Frunzele conţin arctiopicrină, o substanţă amară, care imprimă gustul caracteristic al plantei.

Alãturi de inulină, există şi numeroase sãruri de potasiu, o oarecare cantitate de ulei volatil, acidc afeic, compuşi poliinici, sãruri de potasiu.

Cercetãrile mai recente,care s-au orientat spre analiza chimicã a frunzelor şi în special a seminţelor, au evidenţiat substanţe cu posibile efecte medicinale din clasa lignanilor (arctiinã, neoarctinã, arctigeninã, lapaol).

Brusture: acţiune

Rãdãcina de brusture este folositã pentru afecţiunea sa diureticã, sudorificã, depurativã şi uşor hipoglicemiantã, antitumoralã, antimutagenicã, hepatoprotectoare şi antioxidantã.

Brusture: indicaţii terapeutice

Printre indicaţiile clasice ale preparatelor de brusture se numãrã: afecţiunile renale, afecţiunile pielii (eczeme, seboree, acnee), furunculoza, guta, reumatismul.

Administrare:

Pentru uz intern, se preparã un decoct din 4 linguri de pulbere de rãdãcinã, la 1 litru de apã. Se bea pânã la 1 litru pe zi. De asemenea, se poate încerca maceratul la rece pregãtit din 4 linguri de rãdãcinã, la 1 litru de apã. Macerarea se face timp de 6-8 ore.

În diabet se recomandã infuzia din 1 lingurã de rãdãcinã, la 1 canã cu apã. Din aceasta se beau 2-3 cãni pe zi.

Pentru uz extern, se preparã un decoct din 2 linguri de rãdãcinã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Se strecoarã dupã un sfert de orã şi sefoloseşte sub formã de comprese, frecţii sau spãlãturi locale.

Brusture: precauţii şi contraindicaţii

Nu se recomandă copiilor sub 15 ani sau în timpul sarcinii.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentele pentru fertilizare. Dr. Alice Barbu: „Cea mai gravă complicație este sindromul de hiperstimulare”