Astragalus (Astragalus membranaceus)

Denumire științifică: Astragalus membranaceus
Denumire populară: Astragalus
Astragalus (Astragalus membranaceus)

Descriere

Numit şi Huang qi,  Astragalus este orginar din Mongolia şi din unele părţi ale Chinei şi, ca urmare, a fost folosit timp de mii de ani în medicina tradiţională chineză. Chinezii cred că planta tonifică Qi-ul (sau vitalitatea inerentă a corpului) şi ajută la înfrângerea debilităţii.

Este utilizat la prepararea de decocturi prin fierbere în apă, dar este adăugat şi la supă şi pilaf pentru realizarea unor alimente medicinale.

Atât florile, cât şi rădăcinile de astragalus sunt galbene, iar rădăcinile mai viu colorate sunt considerate superioare calitativ şi mai scumpe.

Rădăcinile de astragalus se recoltează toamna, de la plante cu vârste mai mari de 4 ani şi se folosesc la prepararea de decocturi, se adaugă la mâncăruri sau se condiţionează în tablete, capsule sau extracte lichide.

Compoziţie

Printre compuşii identificaţi în rădăcina de astragalus se numără saponinele, flavonoidele, polizaharidele, fitosterolii şi aminoacizii.

Acţiune

Saponinele şi flavonoidele au proprietăţi antioxidante, iar saponinele au şi efect hepatoprotector. Flavonoidele dau culoarea galbenă a rădăcinii. Rolul polizaharidelor şi al saponinelor a constituit subiectul unor cercetări, ambele grupe de componente părând să stimuleze imunitatea.

Printre alte acţiuni medicinale ale astragalusului se numără  ameliorarea funcţiei renale, acţiunea diuretică moderată, antihipertensivă, reparatorie tisulară şi de recuperare după hemoragii (inclusiv după naştere), creşterea rezistenţei la frig şi creşterea motilităţii spermei la bărbaţii infertili.

Indicaţii terapeutice

Stimulează sistemul imunitar, combate răceala şi infecţiile virale, ajuvant pentru pacienţii cardiaci, lipsiţi de energie etc.

Administrare:

– Decoct: se pune o linguriţă de rădăcină într-o cană cu apă, care se fierbe 10-15 minute. Se bea de 3 ori pe zi.

– Tinctură: 2-4 ml de tinctură de 3 ori pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Astragalusul este recomandat pentru infecţiile cronice (sau persistente), dar nu şi în afecţiunile acute.

Planta le este contraindicată femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă