Degeţel roşu (Digitalis purpurea)

Denumire științifică: Digitalis purpurea
Denumire populară: Degetel Rosu, Degetar, Degetariţă, Degetărel Roşu, ţaţa Oii
Degeţel roşu (Digitalis purpurea)

Descriere

Degeţelul roşu este o plantă ierbacee, viguroasă, bienală. În primul an formează numai o rozetă de frunze, iar în al doilea an se formează tulpina purtătoare de flori. Este ramificată şi ajunge la 1,5 m înălţime.

Frun­zele bazale sunt oval-lanceolate, peţiolate şi au faţa inferioară păroasă. Frunzele de pe tulpină sunt din ce în ce mai mici spre varful tulpinii şi au o formă eliptic-lanceolată.

Florile au forma de degetar şi alcă­tuiesc o inflorescenţă ca un ciorchine în varful tulpinii; au o culoare roşie-purpurie la exterior şi roşie-roză cu puncte purpurii la interior.

Planta creşte rar în mod spontan dar este cultivată atat ca plantă ornamentală cat, mai ales, ca plantă medicinală.

Se recoltează pentru uz terapeutic frunzele plantei,  ce pot fi culese atât în primul an de vegetaţie cât şi în al doilea.

Compoziţie

Frunzele de degeţel roşu conţin glicozide specifice cardiotonice (digitonină, digitaleină, digitalină etc.), alături de saponozide, tanin, inozită, flavonoide etc.

Acţiune

Preparatele fitoterapeutice din degeţele roşu au efect cardiotonic, diuretic şi creşc oxigenarea ţesuturilor.

 

Indicaţii terapeutice

Această plantă este cea mai apreciată în tratamentul insuficienţei cardiace şi a miocardopatiilor, neputând să fie înlocuită de nici un alt produs natural sau de sinteză.

Administrare: pulbere de plantă titrată biologic în comprimate sau macerat la rece standardizat.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Se administrează doar sub supraveghere medi­cală, întrucât are dezavantajul că substanţele ei se acumulează pe muşchiul cardiac dând naştere la intoxicaţii.
De asemenea, nu toţi bolnavii de inimă suportă tratamentul cu degeţel roşu, ceea ce indică cu atât mai mult continua grijă a medicului.

Planta este În totalitate toxică; la supradozare se produce o acumulare a glicozidelor cardiotonice în miocard, cu apariţia pulsului neregulat, cianoza buzelor, insuficienţa respiratorie, stop cardiac în sistolă şi moartea.
Deoarece glicozidele cardiotonice se acumulează în miocard nu este posibilă utilizarea sa pe timp îndelungat  şi necontrolat.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?