Cruşin (Rhamnus frangula)

Denumire științifică: Rhamnus frangula,
Denumire populară: Cruşin, Lemn Câinesc, Salbă Moale, Spinul Cerbului
Cruşin (Rhamnus frangula)

Descriere

Răspândit în întreaga Europă, cruşinul este un arbust care prosperă în zonele umede împădurite şi în crânguri. Este o plantă verticală, care ajunge la înălţimi de 3-5 m. Scoarţa colorată în gri-maroniu este acoperită cu pete reliefate albicioase. Florile de culoare verde-pal apar în mai şi iunie; sunt urmate de bobiţe roşiatice, care se înnegresc pe măsură ce se coc.

De la cruşin se recolteazã, în scop medicinal, scoarţa ramurilor tinere, care pe partea interioarã este de culoare galben-portocaliu. Pentru uşurarea decojirii, aceastã operaţie se face în aceeaşi zi cu recoltarea. Se întrebuinţeazã numai dupã un an de la recoltare sau dacã sunt supuse unei temperaturi de 100 de grade Celsius, timp de o orã.

Compoziţie

Scoarţa de cruşin conţine glicozide antrachinonice, ca de exemplu glucofrangulozida şi frangulozida. Acestea se formeazã printr-o reacţie de oxidare prin care compuşii antranolici, din produsul proaspãt, se transformã în compuşi antrachinonici derivaţi.

Alte substanţe prezente în scoarţa de cruşin sunt principiile amare,  mucilagii, saponine, rãşini, sitosterol, flavone şi alcaloizi peptidici (frangulina şi franganina).

Acţiune

Substanţele active din scoarţã imprimã produselor medicinale din cruşin o acţiune laxativã, purgativã, colagogã, antivirală şi colereticã.

Efectul laxativ/purgativ se instaleazã lent, dupã 8-10 ore de la administrare şi este diferenţiat în funcţie de dozã.

La doze mai mici efectul este mai blând, pe când la doze mai mari efectul este mai intens. S-a constatat cã principiile active purificate au o acţiune relaxantã asupra musculaturii intestinale, în timp ce extractele totale mãresc peristaltismul intestinal.

Indicaţii terapeutice

Scoarţa de cruşin îşi gãseşte utilitatea în fitoterapia constipaţiei şi a disfuncţiilor hepato-biliare însoţite de constipaţie.

Decoctul frecat pe gingii poate vindeca gingivita; aplicat pe scalp, elimină păduchii.

Extractul de cruşin pare să inhibe dezvoltarea tumorilor.

Administrare:

Decoctul se preparã din 1 linguriţã de coajã mãrunţitã peste care se toarnã 1 canã de apã clocotitã şi se lasã acoperit timp de 15-20 de minute.

Se fierbe 15 minute la foc scãzut. Se bea cãlduţ seara, înainte de culcare. Dacã este nevoie, se poate mãri doza, dar numai treptat.

Se poate administra şi sub formã de pulbere în dozã de 1-2 vârfuri de cuţit, seara, înainte de culcare.

Precauţii şi contraindicaţii

Deoarece preparatele din cruşin pot interacţiona cu anumite medicamente, printre care anumiţi corticosteroizi şi antiaritmici, este bine să cereţi sfatul unui specialist în medicina plantelor, înainte de a le folosi.

Scoarţa proaspătă este toxică – a nu se utiliza.

Evitaţi cruşinul în sarcină şi alăptare.

A nu se administra copiilor sub 15 ani.

Consultaţi un specialist înainte de a consuma cruşin.

Supradoza poate produce convulsii.

Preparatele din scoarţã de cruşin nu se administreazã mai mult de 7 zile pe lunã.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal