Rostopasca (Chelidonium majus)

Denumire științifică: Chelidonium majus
Denumire populară: Rostopască, Crucea-voinicului, Gălbinele, Iarba-rândunicii
Rostopasca (Chelidonium majus)

Descriere

Rostopasca este o plantă erbacee care înfloreşte la sfârşitul primavării. Originară din Europa, Asia şi Africa de Nord, ea creşte în apropierea aşezărilor umane, în locuri umbrite, umede. Rostopasca creşte până la o înâlţime de 30-80 de cm, iar din tulpină cresc numeroase ramificaţii.

Frunzele sunt asemănătoare celor de stejar, cu multe nervuri. Seva de culoare galbenă sau portocalie curge abundent când tulpina, ramificaţiile sau rădăcinile sunt rupte.

Părţile utilizate ale plantei sunt tulpinile nelignificate înflorite, din care se obţine sucul proaspăt, şi rădăcina, care este uscată şi măcinată, după care este adminsitrată sub formă de capsule.

Rostopasca – Compoziţie

Compuşii activi sunt din rostopască sunt: alcaloizii (protopina), chelidonină, saponozide, enzime, rezine, acidul chelidonic, acid nicotinic, acid ascorbic şi carotenoizi.

Rostopasca – Acţiune

Preparatele pe bază de rostopască au efecte vasodilatatoare, antispastice, analgezice şi stimulează secreţiile digestive. Extern, are acţiune: antiseptică, antibacteriană, regenerantă, cicatrizantă, antitumorală.

Rostopasca – Indicaţii terapeutice

Rostopasca este recomandată în terapia naturistă a afecţiunilor hepatice, în procesul de cicatrizare a unor boli de piele, negi, în cazurile de icter, constipaţie, reumatism etc.

Administrare:

Infuzia se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la o cană de apa clocotită, lăsată la infuzat 2-3 minute, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.

Tinctura se prepară din plantă uscată (15 linguri pulbere) sau planta proaspata (conserva cel mai bine proprietatile curative ale plantei), pusa intr-un borcan fara sa se inghesuie, peste care se toarna alcool de 60 de grade, se inchide borcanul ermetic, se lasa la macerat 2- 3 saptamani, apoi se filtreaza si se imbuteliaza in sticlute inchise la culoare; se administreaza de 3-4 ori pe zi cate 50-100 picaturi (1- 2  lingurite) pe zi, diluate in putina apa.

Frunzele proaspete zdrobite pot fi folosite sub forma de cataplasma pe zona afectata; sucul proaspat extras din frunze verzi poate fi folosit in uz extern pentru tratarea diverselor afectiuni ale pielii sau mucoaselor; sub forma de instilatii la nivelul ochilor (desi este foarte neplacut s-a dovedit eficient in tratarea cataractei).

Rostopasca – Precauţii şi contraindicaţii

Preparatele din rostopască trebuie administrate intern doar cu avizul unui specialist în medicina plantelor.

În doze mari, toxice, alcaloizii pot determina purgaţii violente, colici, scaune cu sânge.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica