Ienupăr (Juniperus communis)

Denumire științifică: Juniperus communis
Denumire populară: Ienupăr, Jneap, Brădişor, Chiparos,

Descriere

Ienupãrul, numit şi ienibahar, este un arbust conifer care creşte spontan în zona de munte. Frunzele au formã acicularã şi sunt aşezate câte trei. Fructele de ienupãr sferice sunt în realitate conuri fructificate şi se maturizeazã dupã al doilea sau al treilea an, când suprafaţa lor devine netedã, ceroasã, de culoare închisã cu reflexe albãstrui-violete.

În scop medicinal se foloseşte întregul fruct: se macină, în vederea preparării de infuzii şi decocturi sau se transformă în pulbere pentru capsule. lenupărul este de asemenea disponibil sub formă de tincturi şi de ulei esenţial.

 

Compoziţie

„Fructele” de ienupãr conţin ulei volatil, substanţe glucidice, acizi organici, flavonoizi, pectine, rãşini, taninuri, principii amare (iuniperinã).

Acţiune

Preparatele medicinale din ienupãr au acţiune diureticã, sudorificã, stomahicã, antisepticã, uşor expectorantã, abortivã.

Indicaţii terapeutice

Fructele de ienupăr se folosesc pentru stimularea apetitului şi pentru tratarea flatulenţei şi a altor afecţiuni. Ele au în aceeaşi măsură acţiune antiseptică şi diuretică, putând fi utilizate pentru tratarea problemelor urinare minore. În 1987, o serie de cercetări efectuate în Italia au demonstrat efectul antiinflamator al ienupărului.

Uleiul esenţial este benefic în cazul nevralgiilor şi al reumatismului, în timp ce infuzia adăugată în apa de baie are un efect calmant, relaxant, benefic în cazul tendonitelor şi al durerilor musculare.

Administrare:

Se preparã o infuzie din 1 linguriţã de fructe la 1 canã cu apã. Se bea o parte dimineaţa, şi o parte seara.

În tratamentul problemelor urinare

Decoct: Se fierb timp de 20 de minute 10 g de fructe în 750 ml de apă clocotită. Strecuraţi. Beţi 2-3 căni pe zi.

În tratamentul problemelor digestive

Infuzie: Infuzaţi 10 minute 0,5-2 g de fructe măcinate într-o cană de apă clocotită. Strecuraţi. Beţi cu 15 minute înaintea meselor. Tinctură:

Puneţi 10-20 de picături de tinctură (1:5 în alcool 45%) într-un pahar mic cu apă îndulcită. Beţi de 3 ori pe zi.

În tratamentul durerilor musculare, al reumatismului, nevralgiilor şi tendinitelor

Infuzie (ca mai sus): Puneţi 100-200 ml de infuzie în apa de baie.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Nu trebuie administrat în cazul afecţiunilor renale.

Uzul prelungit (peste 6 săptămâni consecutiv) sau supradoza pot afecta urinarea, ducând la albuminurie (albumine în urină), dureri renale sau complicaţii cardiovasculare.

Persoanele sensibile pot avea reacţii alergice cutanate la ienupăr.

lenupărul nu trebuie administrat în sarcină şi alăptare

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica