Dud (Morus alba, Morus nigra)

Denumire științifică: (Morus alba
Denumire populară: Dud, Agud, Mur, Sorcoji, Sorcoviţă
Dud (Morus alba, Morus nigra)

Descriere

Dudul este un pom originar din Asia, aclimatizat în ţarã şi cultivat în scop tehnic, frunzele fiind folosite pentru hrãnirea viermilor de mãtase, dar şi în scop alimentar, pentru fructe.

Dudul alb, originar din China, a fost adus în bazinul mediteranean de către greci pentru creşterea viermilor de mătase iar cel negru, adus din Persia şi Transcaucazia (frunzele sale nu sunt consumate de viermii de mătase). Ambele specii cresc cultivate în special în zonele de sud ale ţării noastre.

În scop medicinal se folosesc frunzele, atât de la dudul alb, cât şi de la cel negru. Pentru ceai, se recolteazã frunzele tinere, fãrã codiţã.

 

Dude – Compoziţie

Frunzele de dud conţin tanin, acid aspartic, argininã, acid folic, acizi organici, betacaroten şi substanţe minerale.

Fructele au un conţinut bogat în glucide, pectine, vitamina C, caroten vegetal, antociani, tanin etc. şi pot fi consumate ca atare, având un gust dulce.

Dude – Acţiune

Principiile active din frunzele de dud au o acţiune hipoglicemiantã, sudorificã şi antidiareicã.

Dude – Indicaţii terapeutice

Preparatele din frunze de dud sunt un mijloc adjuvant în tratamentul diabetului zaharat. Mai pot fi folosite în diaree, gastrite, ulcer gastric şi ulcer duodenal.

Administrare:

Infuzia se preparã din 2 linguri de frunze la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal