Chimen (Cavum carvi)

Denumire științifică: Cavum carvi
Denumire populară: Chimen, Chimin, Cimin, Piperuş
Chimen (Cavum carvi)

Descriere

Chimenul este o plantã ierboasã din familia morcovului, care creşte în regiunea de deal, atât spontan, cât şi în culturi, rodind numai în al doilea an. Este utilizat din timpuri străvechi ca şi condiment pentru brânzeturi, preparate din carne, supe, creme de legume dar şi ca plantă medicinală.

În scop medicinal se recolteazã fructele (seminţele), mici de cca 5 mm lungime, cafenii, ovalare, alungite, uşor curbate, cu un gust şi miros aromat, înţepãtor, caracteristic.

Compoziţie

Seminţele conţin uleiuri volatile (carvonã,carveol, carvacrol), mucilagii, substanţe albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale, fitosteroli.

Acţiune

Fitoterapia cu preparate din fructe de chimen se bazeazã pe acţiunea lor carminativã, antispastică, astringentă, diuretică, expectorantă, stomahicã, galactogogã şi vermifugă.

Indicaţii terapeutice

Se utilizeazã pentru combaterea colicilor la copii şi la mamele care alãpteazã. La acestea din urmã, preparatele de chimion pot fi utilizate pentru stimularea secreţiei lactate, împreunã cu alte plante cu efect sinergic (anoson, fenicul).
De asemenea, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic, dureri de cap, răceală, anorexie,  flatulenţă, astenie fizica, cancer de colon şi cancer de piele.

Administrare:

Infuzia se preparã din 1 linguriţã de fructe la 1 canã cu apã şi se beau 2-3 cãni pe zi. Pentru sugari şi copii se preparã infuzia din jumătate de linguriţã de fructe de chimen, la 100 ml de apã. La sugari se administreazã 6 linguri, în timp ce la copiii peste 5 ani se poate da întreaga cantitate, pe parcursul zilei.

Precauţii şi contraindicaţii

În concentraţii mari poate irita pielea. Supradozajul la femeile însărcinate poate provoca avortul spontan iar în cazul copiilor mici poate exista riscul de epilepsie.

În cosmetică

Unguentele pe bază de chimen sunt folosite pentru a ameliora aspectul pielii, elimină semnele de oboseală şi hidratează intens pielea.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal