Arnică (Arnica montana)

Denumire științifică: Arnica montana
Denumire populară: Arnică, Iarba Soarelui, ţâţa Oilor, Podbal De Munte
Arnică (Arnica montana)

Descriere

Arnica este o plantă perenă, care creşte în regiunile montane, are flori asemănătoare margaretelor, galben-aprins, care înfloresc vara pe tulpini lungi şi păroase. Frunzele sunt ascuţite şi dispuse radial în jurul bazei. Numele provine, se pare, din cuvântul grecesc „arnikos” – pielea mielului.

Florile se culeg în iunie şi iulie şi se usucă rapid şi stau la baza a numeroase preparate, de obicei tincturi şi extracte.

 

Compoziţie

Arnica conţine lactone sesquiterpenice antiinflamatorii, cea mai importantă din punct de vedere medical fiind helenalina. Conţine şi flavonoide care întăresc vasele de sânge.

Acţiune

Arnica are acţiune antiinflamatoare, antiseptică şi facilitează vindecarea rapidă a rănilor, fiind extrem de eficientă în tratamentul vânătăilor.

Indicaţii terapeutice

Răni, contuzii, luxaţii, ameliorarea durerilor reumatice, imunitate scăzută, dureri de sâni, abcese, artrită, infecţii bacteriene şi fungice.

Administrare:

În tratamentul vânătăilor se foloseşte tinctura, care se prepară în felul următor: se toarnă jumătate de litru de alcool 70% peste 50 de grame de flori proaspăt culese. Se sigilează amestecul într-un recipient de sticlă şi se lasă la soare sau într-un loc călduros timp de cel puţin o săptămână, după care se filtrează şi se aplică pe locul afectat.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Arnica este destinată doar uzului extern; preparatele nu trebuie aplicate niciodată în jurul ochilor şi gurii, nici pe rănile deschise.

În cazul contactului cu o rană deschisă, aceasta trebuie spălată cu apă distilată din abundenţă.
Este categoric contraindicată copiilor sub 3 ani.

Conţinutul sesquiterpenoid poate produce alergii cutanate, de aceea este bine să efectuaţi un test alergologic înainte de a o utiliza. Opriţi imediat tratamentul la primul semn de iritaţie; iritaţia ar trebui să dispară treptat.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă