Intoleranța la gluten, salvată de „eticheta curată”

În România, numărul persoanelor care urmează o dietă fără gluten la recomandarea medicului este estimat la circa un milion de persoane.
  • Publicat:
Intoleranța la gluten, salvată de „eticheta curată”
Foto: shutterstock

Atunci când ne dorim să urmăm o dietă sănătoasă este foarte important să ținem cont de produsele alimentare pe care le consumăm și mai ales de eticheta lor. Pe lângă aromele artificiale și monoglutamatul, ingrediente care au fost eliminate din produsele Cris-Tim cu etichetă curată, datorită tehnologiei nou-introduse, au reușit să acorde suport unui segment de consumatori care, prin natura afecțiunilor preexistente, sunt nevoiți să renunțe la consumul alergenilor gluten și soia.

Boala celiacă și intoleranța la gluten

Boala celiacă este o sensibilitate alimentară care afectează persoanele cu anumite gene atunci când consumă o grupă de proteine numită gluten, care este prezentă în cereale precum grâu, secară și orz. Persoanele care suferă de boala celiacă se confruntă cu simptome gastrointesinale severe precum diaree, balonare și dureri abdominale. Pe lângă aceste simptome, mai pot apărea și anemia sau pierderea osoasă și apariția frecventă a fracturilor. Uneori, simptomele sunt ușoare, motiv pentru care poate fi destul de dificil de diagnosticat.

În România, numărul persoanelor care urmează o dietă fără gluten la recomandarea medicului este estimat la circa un milion de persoane, conform statisticilor ARIG.

Ca și în cazul glutenului, există din ce in ce mai multe persoane alergice la soia, alergie manifestată prin tulburări digestive. De asemenea, acestea sunt mai frecvente în cazul copiilor de până la trei ani, lucru important de știut când alegem produsele care intră în alimentația copiilor noștri.

Persoanele care trebuie să evite soia se confruntă cu provocări unice, având în vedere incidența acesteia în produse mai puțin obișnuite. Derivatele din soia și amidonul sunt ingrediente care au putere de hidratare (de legare a apei ) și se pot utiliza în tehnologia de fabricație a unor preparate din carne.

Conceptul de „etichetă curată” și lipsa glutenului

Încă din 2017, când am lansat conceptul de Eticheta curată, am subliniat lipsa glutenului din produsele noastre. Boala celiacă este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică. La nivel european, afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă.

Cris-Tim este primul producător de mezeluri din România certificat de către Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG). Mai mult de jumătate dintre produsele aparținând brandurilor Cris-Tim, Matache Macelaru’ și Obrăjori au de acum înainte certificarea internațională “fără gluten”.

Produsele pe care apare această siglă sunt fabricate într-un mediu necontaminat, pe o linie de producție dedicată acestui proces, folosind ingrediente care, la rândul lor, nu conțin gluten.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân