Uzura dentară: ce e de făcut? Explică dr. Mihaela Chivu!

În timp, dinții noștri se pot uza, iar cauzele sunt multiple. Însă uzura dentară poate fi prevenită sau rezolvată dacă aceasta se instalează.
30.10.2020 | Beatrice Osanu

Dinții noștri sunt formați din smalț, cel mai dur component din corpul uman. Smalțul rezistă cu brio în timp, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, se poate deteriora și astfel, apare uzura dentară. Uzura este fiziologică, dar poate fi accelerată de alimente sau gesturi pe care le facem, toate ducând la afectarea dinților.

De ce apare uzura dentară?

Una din formele de uzură dentară este eroziunea, care se produce din cauze consumului excesiv de băuturi carbogazoase sau a vărsăturilor repetate. De asemenea, uzura dentară poate apărea ca urmare a bruxismului (scrâșnitul dinților) sau a încleștării dinților. La fel de nocive pentru dinți pot fi periajul greșit, folosirea excesivă a scobitorilor, roaderea unghiilor sau folosirea dinților ca un instrument (de exemplu pentru a desface capace de sticle).

Care sunt simptomele de uzură dentară?

Simptomele uzurii dentare sunt multiple, de la afectarea structurii dinților, margini zimțate sau ascuțite, sensibilitate mărită și până la dureri, tensiune musculară facială și chiar pierderea dinților. La un control dentar de rutină, medicul dentist poate evalua aceste simptome și poate recomanda schimbarea obiceiurilor nocive și tratamente pentru a corecta efectele uzurii dentare.

Cum se tratează uzura dentară?

Dacă uzura dentară este dată de bruxism, purtarea unei gutiere pe timp de noapte poate fi soluția. De asemenea, renunțarea la băuturile carbogazoase și evitarea alimentelor dure protejează dinții. În ceea ce privește tratamentul efectelor uzurii dentare, acesta se face prin metode minim invazive, cu reconstrucție dentară din compozit.

În Clinica Stomatologică Sanador, tratamentul uzurii dentare se face cu ajutorul celor mai moderne tehnici minim invazive. Explică pe larg uzura dentară și soluțiile disponibile în cadrul Sanador, dr. Mihaela Chivu, medic specialist Stomatologie generală
, Coordonator al Clinicii de Stomatologie Sanador.