Uzura dentară: ce e de făcut? Explică dr. Mihaela Chivu!

În timp, dinții noștri se pot uza, iar cauzele sunt multiple. Însă uzura dentară poate fi prevenită sau rezolvată dacă aceasta se instalează.

Dinții noștri sunt formați din smalț, cel mai dur component din corpul uman. Smalțul rezistă cu brio în timp, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, se poate deteriora și astfel, apare uzura dentară. Uzura este fiziologică, dar poate fi accelerată de alimente sau gesturi pe care le facem, toate ducând la afectarea dinților.

De ce apare uzura dentară?

Una din formele de uzură dentară este eroziunea, care se produce din cauze consumului excesiv de băuturi carbogazoase sau a vărsăturilor repetate. De asemenea, uzura dentară poate apărea ca urmare a bruxismului (scrâșnitul dinților) sau a încleștării dinților. La fel de nocive pentru dinți pot fi periajul greșit, folosirea excesivă a scobitorilor, roaderea unghiilor sau folosirea dinților ca un instrument (de exemplu pentru a desface capace de sticle).

Care sunt simptomele de uzură dentară?

Simptomele uzurii dentare sunt multiple, de la afectarea structurii dinților, margini zimțate sau ascuțite, sensibilitate mărită și până la dureri, tensiune musculară facială și chiar pierderea dinților. La un control dentar de rutină, medicul dentist poate evalua aceste simptome și poate recomanda schimbarea obiceiurilor nocive și tratamente pentru a corecta efectele uzurii dentare.

Cum se tratează uzura dentară?

Dacă uzura dentară este dată de bruxism, purtarea unei gutiere pe timp de noapte poate fi soluția. De asemenea, renunțarea la băuturile carbogazoase și evitarea alimentelor dure protejează dinții. În ceea ce privește tratamentul efectelor uzurii dentare, acesta se face prin metode minim invazive, cu reconstrucție dentară din compozit.

În Clinica Stomatologică Sanador, tratamentul uzurii dentare se face cu ajutorul celor mai moderne tehnici minim invazive. Explică pe larg uzura dentară și soluțiile disponibile în cadrul Sanador, dr. Mihaela Chivu, medic specialist Stomatologie generală
, Coordonator al Clinicii de Stomatologie Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Chivu - Medic dentist Stomatologie generală
Dr. Mihaela Chivu este Medic dentist Stomatologie generală la Spitalul Clinic SANADOR din București. Competențe în: Endodonție, Parodontologie EDUCAȚIE 1994: Absolventă a Facultății de Stomatologie din Constanța 2011: Absolventă a cursurilor de restaurări directe (anterior și ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic dentist Stomatologie generală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult