Tratatamentul herniilor abdominale: laparoscopic sau prin abord robotic?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratatamentul herniilor abdominale: laparoscopic sau prin abord robotic?

Oricare dintre organele abdominale, cu excepția pancreasului, pot hernia pe parcursul vieții, dacă peretele muscular este slăbit sau se rupe în anumite puncte.

În funcție de zona în care apar, herniile se clasifică în:

  • Hernii ombilicale
  • Hernii epigastrice
  • Hernii inghinale
  • Hernii femurale
  • Hernii postincizionale sau eventrații: se produc în zonele în care peretele abdominal a fost tăiat în timpul unei operații chirurgicale

Intervenția chirurgicală este singurul tratament curativ pentru herniile abdominale, indiferent de tipul lor. Pentru o vindecare mai rapidă și pentru evitarea complicațiilor este recomandat să se intervină cât mai repede după stabilirea diagnosticului, deoarece herniile nu regresează spontan.

Tratamentul presupune montarea unor plase chirurgicale rezistente la infecții. Dacă în trecut erau necesare incizii largi prin care să fie montate aceste plase, acum se apelează mult mai frecvent la chirurgia minim invazivă, ce permite o recuperare mult mai rapidă a pacientului.

Intervenții laparoscopice sau robotice?

Ambele tehnici de chirurgie minim invazivă, laparoscopică și robotică, oferă avantaje de necontestat în fața chirurgiei clasice.

Cu toate acestea, chirurgia robotică, cea mai modernă formă a chirurgiei minim invazive, se diferențiază printr-o serie de beneficii:

  • Chirurgul are posibilitatea de a efectua mișcări mult mai fine și mai precise cu ajutorul brațelor robotului. Este ca și cum, într-o intervenție clasică, chirurgul ar putea opera cu brațele rotite, încrucișate la spate, ținându-și pumnii răsuciți complet în jurul propriei lor axe.
  • Medicul poate vizualiza, prin intermediul camerei video a robotului, câmpul operator tridimensional, mărit de 10 ori față de cum ar fi vizionat cu ochiul liber.

Datorită acestor avantaje tehnologice, chirurgul evită secționarea unor vase de sânge și filete nervoase, iar sângerările intraoperatorii sunt mult reduse. De asemenea, se poate evita secționarea unor structuri musculare extrem de fine, ceea ce face ca recuperarea pacientului să fie mult mai rapidă.

Astfel, un pacient ce a fost operat de hernie abdominală poate pleca acasă la câteva ore de la intervenție, iar a doua zi poate efectua mișcări complexe, cum ar fi șofatul, fără să fie necesară administrarea analgezicelor.

Află mai multe despre herniile abdominale și despre complicațiile majore pe care le pot da, din acest articol semnat de Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia robotică, chirurgia laparoscopică și în chirurgia oncologică la Spitalul Clinic Sanador.

Dr. Teodor Buliga
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân