Tratamente moderne pentru pacienții cu afectare mitrală

  • Publicat:
Tratamente moderne pentru pacienții cu afectare mitrală

Valva mitrală este una dintre cele patru valve ale inimii care asigură circulația corectă a sângelui. De deschiderea ei depinde trecerea corespunzătoare a sângelui din atriul stâng și ventriculul stâng. Când valva nu funcționează, corect, fluxul sanguin este afectat și apar afecțiuni care pot duce la complicații grave.

 

Regurgitarea mitrală apare atunci când valvele nu se închid complet și o parte din sânge se întoarce în atriul stâng, îngreunând activitatea inimii. Numită și insuficiență mitrală, această afecțiune poate avea multe cauze, printre care febra reumatismală, prolapsul de valvă mitrală, boli congenitale și degenerarea specifică îmbătrânirii. În schimb, în stenoza mitrală, deschiderea valvei se îngustează, astfel că inima trebuie să depună un efort mai mare pentru a trece sângele în ventriculul stâng. Când deschiderea valvei se îngustează foarte mult, fluxul de sânge este redus.

 

Persoanele cu afecțiuni ale valvei mitrale necesită tratament, pentru că pot apărea complicații grave. De exemplu, în cazul regurgitării mitrale, mușchiul inimii slăbește și apare insuficiența cardiacă. De asemenea, pot apărea hipertensiunea pulmonară și fibrilația atrială. Tratamentul recomandat de medic pentru afecțiunile valvulare poate fi medicamentos, în cazuri mai ușoare, sau chirurgical, atunci când valva trebuie reparată sau înlocuită.

 

Repararea sau înlocuirea valvei se realizează pe cord deschis, în cazuri severe, sau prin chirurgia minim invazivă a inimii și proceduri de cardiologie intervențională. Inovațiile terapeutice și evoluția continuă a tehnologiilor medicale au contribuit la apariția unor proceduri minim invazive, așa cum este repararea transcateter a valvei mitrale cu MitraClip. Recomandată pacienților cu regurgitare mitrală severă care prezintă riscuri prea mari pentru intervenții pe cord deschis, acest tip de procedură de cardiologie intervențională se realizează cu ajutorul angiografului. Dispozitivul MitralClip, care are rolul de a apropia cele două clapete ale valvei pentru a le ajuta să se închidă mai bine, este atașat de un cateter și introdus printr-un vas de sânge din regiunea inghinală până la valva mitrală. Fixarea dispozitivului MitraClip se face rapid, fără incizie la nivelul toracelui și fără oprirea temporară a inimii. De asemenea, nu este necesară anestezia totală, pacientul fiind anesteziat doar local. Aceste aspecte aduc avantaje semnificative pacientului: este o intervenție ușor de suportat fiind minim invazivă, durata de spitalizare este redusă, recuperarea rapidă, crește calitatea vieții pacientului și scade considerabil riscul de deces.

 

Repararea transcateter a valvei mitrale cu MitraClip necesită echipamente performante și o echipă medicală foarte bine pregătită. La Spitalul Clinic SANADOR funcționează singurul centru din România acreditat internațional în chirurgia cardiovasculară minim invazivă. Aici sunt realizate cele mai multe intervenții chirurgicale pentru afecțiunile valvei mitrale, pacienții beneficiind de servicii medicale complete, dar și de cele mai moderne tratamente. Acestea sunt asigurate de medici foarte bine pregătiți, supraspecializați și cu o vastă experiență, cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, de ultimă generație, și tehnologii de top.

 

La Spitalul Clinic SANADOR, repararea transcateter a valvei aortice cu MitraClip este realizată în sala hibridă de cardiologie intervențională și chirurgie cardiacă minim invazivă, prin ghidaj ecografic. Laboratorul de Cateterism din Spitalul Clinic SANADOR este singurul din România dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7. Echipamentele de ultimă generație cu care este dotat Spitalul Clinic SANADOR și experiența vastă a echipei de chirurgie cardiovasculară minim invazivă au făcut posibilă, recent, realizarea cu succes, în aceeași zi, a două proceduri de reparare transcateter a valvei mitrale cu MitraClip, la doi pacienți cu regurgitare mitrală. Echipa medicală, condusă de Prof. Dr. Victor Costache, a fost în întregime românească, ceea ce a reprezentat o premieră pentru țara noastră.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân