Cum este tratat minim invaziv adenomul de prostată?

  • Publicat:
Cum este tratat minim invaziv adenomul de prostată?

În prezent, datorită evoluției tehnologiei medicale, multe afecțiuni pot fi tratate cu succes prin proceduri minim invazive, inclusiv non-chirurgicale. Aceste opțiuni sunt disponibile și în cazul adenomului de prostată, afecțiune care, în lipsa tratamentului potrivit, poate duce la complicații severe, precum insuficiență renală sau retenție urinară.

Prostata mărită, cum este denumit popular adenomul de prostată, provoacă disconfort intens pacienților, prin urinări dese și dificile, uneori dureroase, inclusiv în timpul nopții. De multe ori, afecțiunea este diagnosticată într-un stadiu avansat, când semnele și simptomele devin greu de suportat, iar tratamentul medicamentos nu mai este de ajutor.

Din fericire, chiar și în aceste situații, există metode de tratament minim invazive, care pot ameliora considerabil manifestările clinice și pot preveni complicațiile. După un consult de urologie, urmat de analize și investigații specifice, necesare pentru stabilirea diagnosticului și pentru evaluarea stadiului bolii, medicul va stabili care este cel mai potrivit tip de tratament.

Printre opțiunile de tratament pentru adenom de prostată se numără embolizarea adenomului și ablația, proceduri non-chirurgicale, care sunt efectuate cu anestezie locală. În acest fel, riscul de complicații este mult mai mic, iar pacientul se recuperează repede. Pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, pacientul trebuie să se adreseze unui centru medical care poate oferi toate aceste opțiuni terapeutice moderne.

Embolizarea adenomului de prostată este o procedură endovasculară, prin care medicul introduce un cateter în artera care alimentează cu sânge prostata și apoi injectează o substanță specială, care blochează circulația la acel nivel. Astfel, prostata mărită își va reduce dimensiunea, iar semnele și simptomele vor fi considerabil ameliorate.

Ablația adenomului de prostată poate fi realizată prin mai multe metode – cu laser, cu vapori sau cu jet de apă. Intervenția este efectuată prin intermediul unui cateter introdus prin uretră, cu ajutorul căruia medicul aplică apoi tratamentul, pentru a distruge o parte din țesutul prostatic, astfel încât glanda să-și reducă dimensiunea. Una dintre cele mai avansate tehnici de ablație disponibilă în prezent este terapia Rezum cu vapori de apă, prin care medicul vaporizează apă sterilă, pentru a reduce volumul prostatei.

În anumite situații, medicul urolog poate recomanda un tratament chirurgical, pentru îndepărtarea unei părți din prostată sau chiar a întregii glande, în funcție de severitatea afecțiunii și de intensitatea manifestărilor clinice. Chiar și în aceste situații însă, intervenția se poate realiza minim invaziv – prin rezecție endoscopică sau prin prostatectomie transuretrală, laparoscopică sau robotică, în funcție de indicația stabilită. Și aceste proceduri asigură o recuperare rapidă, cu păstrarea funcției urinare și a potenței.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu adenom de prostată beneficiază de toate procedurile moderne de tratament, printr-o abordare personalizată, astfel încât rezultatele obținute să fie optime și de durată. Intervențiile chirurgicale, atunci când sunt indicate, sunt efectuate într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, pacienții având acces la asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă care este acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

Operațiile asistate robotic sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model disponibil în prezent. Chirurgia robotică urologică asigură rezultate foarte bune și în cazul unui cancer de prostată, echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR având experiență îndelungată în realizarea acestui tip de intervenții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân