Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea

Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Clinic Sanador, explică în ce constă operația de bypass gastric, recomandată persoanelor cu obezitate.

La ora actuală, operația de bypass gastric este una dintre opțiunile din chirurgia bariatrică destinate tratării obezității. Obezitatea reprezintă o adevărată epidemie a acestor vremuri. Numărul persoanelor cu obezitate l-a depășit în multe zone ale lumii pe cel al persoanelor care suferă de malnutriție.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, 1, 9 miliarde de persoane erau supraponderale în 2016. Numărul celor cu obezitate depășește 650 de milioane. Dintre acestea, peste 38 de milioane sunt copii cu vârsta sub 5 ani. Anual, peste 4 milioane de persoane își pierd viața din cauza obezității care reprezintă acumularea excesivă de țesut gras în corp.

Se consideră că o persoană are o greutate normală dacă are un indice de masă corporală cuprins între 18, 5 și 24,9. Iar o persoană are exces ponderal dacă are un indice de masă corporală mai mare de 25. Dacă acesta depășește 30, persoana respectivă este considerată obeză. Indicele de masă corporală se calculează după o formulă clasică. El se obține împărțind greutatea corporală exprimată în kilograme la înălțimea la pătrat, exprimată în metri.

La multe persoane cu obezitate, programele de dietă și sport nu dau rezultate, din diverse motive. Pentru acestea, medicina a pus la punct chirurgia bariatrică, care presupune mai multe tipuri de intervenții chirurgicale. Una dintre acestea este operația de bypass gastric.

Unul dintre medicii români de top care practică operația de bypass gastric este Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, cu competență în chirurgia laparoscopică, în cadrul Spitalului Clinic Sanador. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Florin Turcu a explicat indicațiile pentru operația de bypass gastric, recomandările post chirurgicale, dar și avantajele intervenției.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Florin Turcu - Medic primar Chirurgie generală
Dr. Florin Turcu este Medic primar chirurgie generală la Spitalului Clinic SANADOR din București. Competență în chirurgie laparoscopică Educație și formare Perioada 2012 Calificarea / diplomă obținută: medic primar Chirurgie Generală Perioada 2005 Competențe profesionale ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Chirurgie generală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult