PET-CT, explicat de dr. Ruxandra Vlădescu

Dr. Ruxandra Vlădescu, Șef Departament Medicină Nucleară din cadrul Centrului Oncologic Sanador, explică modul cum funcționează investigația PET-CT și când se recomandă.
13.01.2021 | Beatrice Osanu

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020, s-au înregistrat peste 19, 2 milioane de cazuri de cancer în întreaga lume. Cancerul poate fi tratat cu succes, iar șansele de vindecare pe termen lung cresc dacă este depistat și tratat cât mai precoce. Din protocolul de investigație și monitorizare a cancerelor face parte și PET-CT.

PET-CT este o investigație care evaluează metabolismul celular care este accelerat în cazul proceselor neoplazice. CT înseamnă tomografie computerizată, cu ajutorul căreia medicii văd localizarea tumorii. Iar PET oferă informațiile funcționale despre tumoare, despre activitatea metabolică a tumorii.

Pentru a evidenția acest metabolism celular, pacientul este injectat cu glucoză marcată cu fluor radioactiv. Tumorile au activitate metabolică accelerată și absorb mai repede glucoza. Astfel, medicii pot evalua starea metabolică a unei tumori, indicativ pentru evoluția cancerului și eficacitatea tratamentelor aplicate pacienților.

În timpul efectuării investigației, cantitatea de radiații care se aplică este mică, iar timpul alocat PET-Ct este redus.

Medicii pot recomanda efectuarea unui PET-CT în multe tipuri de cancere. Printre acestea se numără cancerul mamar, pulmonar, colorectal, uterin, gastric, de ovare sau în cazul tumorilor din sfera ORL. De asemenea, medicii pot recomanda efectuarea investigației și în cazul pacienților cu metastaze.

Avantajul major al efectuării unui PET-CT este acela că oferă informații suplimentare despre tumoarea respectivă, pe lângă cele obținute din alte investigații imagistice. Astfel cresc precizia și acuratețea diagnosticului.

Unul dintre medicii români care efectuează PET-CT este și Ruxandra Vlădescu, Șef Departament Medicină Nucleară din cadrul Centrului Oncologic Sanador. În cadrul interviului video, dr. Ruxandra Vlădescu explică pe larg modul cum decurge investigația și ce beneficii aduce pacienților.