Investigații pentru diagnosticul osteoporozei

  • Publicat:
  • Actualizat:
Investigații pentru diagnosticul osteoporozei
Investigații pentru osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune care se manifestă prin pierderea densității osoase, care duce în timp la fragilizarea oaselor. Acestea devin poroase, ca un burete, și se pot fractura ușor, sub influența unor factori externi care în mod normal nu pot provoca fracturi.

Femeile aflate la menopauză sunt cele mai predispuse la această boală, dar osteoporoza poate afecta și bărbații sau femeile mai tinere. Nivelul foarte scăzut al hormonilor sexuali, sedentarismul, malnutriția și deficitul de vitamina D sunt principalii factori de risc în declanșarea bolii. Diagnosticul trebuie pus cât mai curând, înainte de apariția primelor simptome, astfel încât tratamentul să înceapă din timp și să fie prevenite complicațiile specifice acestei afecțiuni – fracturile și deformarea oaselor.

Osteodensitometria, investigația eficientă în diagnosticul osteoporozei

Singura metodă pentru diagnosticarea certă a osteoporozei este osteodensitometria realizată prin analiza DXA – absorbțiometrie duală cu raze X. Procedura nu este dureroasă, iar doza de radiații utilizată este foarte mică. Dispozitivul analizează structura osoasă de la nivelul coloanei vertebrale, colului femural și radiusului. Rezultatele obținute oferă informații despre riscul de fractură și despre densitatea minerală osoasă.

Analiza DXA este recomandată pentru screeningul osteoporozei în special următoarelor categorii de pacienți:

  • femei cu vârsta peste 65 de ani și bărbați cu vârsta peste 70 de ani;
  • tuturor femeilor ajunse la menopauză, care au factori de risc (menopauză precoce, boli endocrine, digestive sau autoimune care duc la demineralizare osoasă);
  • femei și bărbați cu vârsta peste 50 de ani și care au suferit o fractură.

Diagnosticarea timpurie a osteoporozei

Marele avantaj al osteodensitometriei este diagnosticarea timpurie a bolii, înainte de apariția simptomelor, care se manifestă doar în stadii avansate (dureri de oase, fracturi, deformări ale coloanei). Investigația se poate repeta anual, dacă medicul va considera necesar, pentru a monitoriza eficiența tratamentului de osteoporoză și evoluția bolii.

La SANADOR, recunoaștem importanța prevenției și a diagnosticului precoce al osteoporozei, astfel că asigurăm pacienților accesul la investigații de mare încredere, realizate cu echipamente de top și interpretate de medici foarte bine pregătiți.

Ziua mondială a osteoporozei este marcată în fiecare an la 20 octombrie, pentru a atrage atenția publicului larg asupra importanței diagnosticării și tratării osteoporozei înainte de apariția complicațiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân