Dr. Tudor Alin Țârlea: radioterapia în cancerul pulmonar

Dr. Tudor Alin Țârlea, medic primar radioterapie în cadrul Centrului Oncologic SANADOR, explică rolul radioterapiei în protocolul de tratament al cancerului pulmonar.
  • Publicat:

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Tudor Alin Țârlea a explicat mai întâi ce se întâmplă la nivelul plămânilor în momentul formării tumorilor maligne. La ora actuală, cancerul de plămâni este al doilea ca frecvență în lume, cu peste 2, 2 milioane de îmbolnăviri în 2020.

„În principiu, există niște proto-oncogene care sunt activate de anumiți factori de risc. Fumatul este numărul 1 ca factor de risc, dar nu este singurul. Există diverse expuneri la elemente toxice precum radonul sau azbestul car cresc riscul de cancer pulmonar. Cei care lucrează în minele de cărbune au acest risc crescut.

Toți acești factori de risc favorizează apariția celulelor maligne. Apoi, prin vasele de sânge și cele limfatice, acestea se pot răspândi atât în imediata vecinătate, în structurile din mediastin, esofag, pericard, ganglioni.

Celulele maligne pot migra și la distanță ceea ce face ca această maladie să ajungă în stadiul de metastazare, în stadiul 4, cu posibilități limitate de tratament.

Din păcate, majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt depistate în stadiul 3, uneori 3b care înseamnă inoperabil, sau 4. Aceasta se explică prin faptul că tipologia acestui cancer asimptomatică până la un anumit nivel, exceptând niște situații particulare. Una dintre acestea este când cancerul se dezvoltă în apexul pulmonar, afectează plexul brahial și apar durerile.

Există și situația când se produc hemoptizii dacă tumoarea are o anumită localizare. Apar spute cu sânge și pacientul este alarmat. În majoritatea cazurilor însă, în proporție de 80-90 la sută, ne vin pacienții în stadii avansate, când intervenția chirurgicală nu mai este posibilă. În aceste cazuri, ca metode de tratament rămân radioterapia și chimioterapia” spune dr. Tudor Alin Țârlea din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.

Aflați ce rol are radioterapia în cancerul pulmonar din materialul video realizat cu medicul Tudor Alin Țârlea!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult