Revascularizarea miocardică prin bypass aortocoronarian

  • Publicat:
  • Actualizat:
Revascularizarea miocardică prin bypass aortocoronarian

Intervenția chirurgicală de bypass aortocoronarian este una dintre intervențiile chirurgicale cel mai frecvent efectuate la adult, în boala coronariană ischemică, cu scopul revascularizării miocardice și al îmbunătățirii fluxului de sânge către inimă.

Bypassul aortocoronarian este recomandat atunci când unul sau mai multe vase de sânge care transportă oxigen către inimă devin parțial sau complet blocate și duc la apariția simptomatologiei de tip ischemic acut – durere în piept, palpitații, fatigabilitate, dispnee.

Bypassul aortocoronarian este o procedură sigură și eficientă, care reduce atât riscul de apariție a infarctului miocardic și a morții cardiace subite, cât și persistența simptomelor bolii coronariene ischemice, de tip angină pectorală.

Evaluarea cardiovasculară completă este obligatorie și se realizează înainte de stabilirea indicației de revascularizare miocardică. Bypassul aortocoronarian poate fi efectuat prin abord clasic deschis, dar procedeele moderne se realizează prin abord minim invaziv, după selecția atentă a pacienților care pot beneficia de acest tip de tratament.

Ghidurile internaționale recomandă procedura de revascularizare miocardică prin bypass aortocoronarian pentru leziunile uni- sau bicoronariene cu o îngustare mai mare de 50% a diametrului arterei descendente anterioare sau pentru leziunile tricoronariene.

La pacienții cu leziuni coronariene severe, bypassul realizează de fapt o deviație a circulației sanguine pentru menținerea oxigenării mușchiului cardiac.

Intervenția se realizează în blocul operator, cu pacientul aflat sub anestezie generală. Medicul chirurg folosește un autogrefon arterial sau venos, prelevat în timpul aceleiași intervenții, pentru a restabili fluxul sanguin la nivelul mușchiului cardiac.

Prin minitoracotomie stângă, se recoltează artera mamară internă stângă de la nivelul peretelui toracic, urmată de realizarea anastomozei dintre artera descendentă anterioară și aortă.

Abordarea clasică „pe cord deschis” presupune o perioadă îndelungată de recuperare și necesită un control postoperator minuțios al potențialelor sângerări și al posibilelor infecții.

Comparativ cu aceasta, abordarea minim invazivă asigură pacientului o durată redusă de spitalizare, cu riscuri mult diminuate de apariție a complicațiilor și cu un impact traumatic asupra organismului scăzut semnificativ.

În Secția de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratamente minim invazive moderne pentru patologia cardiacă, în condiții de maximă siguranță, realizate cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație de către chirurgi cardiovasculari cu experiență vastă în domeniu, supraspecializați în intervenții minim invazive.

Chirurgia cardiovasculară modernă este minim invazivă. Datorită progresului tehnologiilor medicale și experienței câștigate prin astfel de intervenții, în care sternotomia nu mai este necesară, indicațiile chirurgiei cardiace s-au extins și la pacienții cu multiple comorbidități, care în mod normal nu ar fi fost eligibili pentru chirurgia clasică, deschisă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”