Dr. Ruxandra Vlădescu, Sanador: scintigrafia paratiroidiană

Dr. Ruxandra Vlădescu, Șef Departament Medicină Nucleară din cadrul Centrului Oncologic Sanador, explică beneficiile pe care le are scintigrafia paratiroidiană și când se recomandă.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat. dr. Ruxandra Vlădescu, medic primar medicină nucleară, a vorbit în primul rând despre importanța scintigrafiei glandelor paratiroide în contextul dimensiunilor și poziționării acestor glande. Importanța lor pentru sănătate este majoră și se vizează reglarea metabolismului calciului și fosforului din organism.

„Glandele paratiroide sunt glande de dimensiuni foarte mici care au o poziție greu accesibilă metodelor imagistice standard. Glandele paratiroide sunt situate în spatele lobilor tiroidieni.

Glandele paratiroide sunt în număr de 4, două superioare, două inferioare, două pe dreapta, două pe stânga. Pentru a putea identifica o patologie în aceste zone anatomice extrem de mici, singura tehnică ce poate face acest lucru este scintigrafia paratiroidiană.

Din punct de vedere morfologic, această investigație identifică apariția unei modificări de structură în aceste glande mici. În același timp, scintigrafia paratiroidiană poate identifica modificarea funcției.

La nivelul acestor glande, pot exista mici noduli care nu dau funcție modificată. Ei sunt inerți din punctul de vedere al unui diagnostic, dar îi știm acolo, îi monitorizăm. Dar există și noduli paratiroidieni, deci modificătri de structură a glandelor paratiroide care au funcție modificată. Iar acest lucru este identificabil doar prin scintigrafia paratiroidiană.

Aceasta este o investigație de înaltă performanță, nedureroasă, neagresivă, neinvazivă și nu necesită internarea pacientului” ne-a declarat dr. Ruxandra Vlădescu, Șef Departament Medicină Nucleară din cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Mai multe informații despre utilitatea scintigrafiei paratiroidiene puteți afla din materialul video realizat cu medicul Ruxandra Vlădescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult
Recomandări: