RMN-ul funcțional, o examinare imagistică de mare utilitate în planificarea operatorie

  • Publicat:
  • Actualizat:
RMN-ul funcțional, o examinare imagistică de mare utilitate în planificarea operatorie
Sursa foto: Spitalul Clinic SANADOR

Pacienții cu traumatisme cranio-cerebrale sau cu tumori cerebrale pot dezvolta postoperator, chiar și după o perioadă lungă de timp, o multitudine de tulburări neurologice. De aceea, pentru a preveni apariția leziunilor cerebrale și pentru a împiedica apariția în timp unor consecințe grave de sănătate, este nevoie ca pacientul să fie investigat în detaliu cu ajutorul unor metode imagistice moderne.

Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fRMN) este o metodă imagistică relativ nouă, care poate investiga structura și activitatea cerebrală, obținând informații funcționale și imagini deosebit de valoroase despre localizarea deficitelor neurologice din anumite arii cerebrale.

Ce este un RMN funcțional

Examinarea RMN funcțională poate detecta și localiza cu exactitate schimbări ale fluxului sanguin cerebral și ale nivelului de oxigenare dintr-o anumită regiune cerebrală, atunci când aceasta este activată. O schimbare a nivelului de activitate neuronală se asociază cu alterarea gradului de oxigenare a sângelui, iar astfel se poate alcătui o hartă funcțională tridimensională a scoarței cerebrale.

RMN-ul funcțional este folosit la momentul actual în cercetarea medicală, în studiul cazurilor de psihiatrie clinică, în studiul științelor neurocognitive, în diagnosticul tulburărilor funcționale neurologice (demență, epilepsie, tulburări de învățare, deficite de memorie și cogniție etc.) și poate cel mai important, în planningul operator.

Nu de puține ori, după o intervenție chirurgicală de mare amploare pe creier, pacientul poate rămâne cu o serie de deficite neurologice (pierderea memoriei, lipsa de înțelegere a limbajului sau imposibilitatea exprimării verbale).

La ce folosește un RMN funcțional

Înregistrarea funcționalității regiunilor cerebrale care îndeplinesc funcții motorii, senzitive, de cogniție și de integrare a limbajului are foarte mare utilitate în planningul preoperator, pentru a determina riscurile intervenției chirurgicale și pentru a evalua eventualele deficite neuronale postoperatorii.

Imaginile obținute cu ajutorul RMN-ului funcțional își pot extinde și mai mult utilitatea în planificarea chirurgicală operatorie, putând fi folosite împreună cu sisteme moderne de neuronavigație pentru a spori siguranța și a asigura reușita intervenției chirurgicale.

Cu ajutorul RMN funcțional se localizează cu exactitate, milimetric raporturile pe care structurile patologice le au cu ariile cerebrale funcționale, indispensabile vieții.

Ce presupune un RMN funcțional

Efectuarea propriu-zisă a unui RMN funcțional cerebral implică trei etape principale: scanarea convențională prin rezonanță magnetică, cu substanță de contrast, examinarea funcțională cu ajutorul paradigmelor și analiza datelor într-o abordare multidisciplinară (medic imagist, neurolog și neurochirurg).

Procesul de examinare este unul complex, deoarece necesită înțelegerea și răbdarea pacientului atunci când este rugat să efectueze anumite mișcări, să privească o serie de imagini sau să asculte o secvență de sunete.

Examinarea RMN funcțională se realizează numai cu ajutorul unor echipamente software performante. Aparatele RMN 3 Tesla, utilizate în examinarea funcțională nu expun pacientul la radiații, sunt sigure, reduc timpul de examinare necesar achiziției de imagini și diminuează nivelul de stres pentru pacient.

Pentru că înțelege importanța crucială a unui diagnostic avansat de mare precizie, SANADOR asigură pacienților accesul la cele mai moderne investigații imagistice, inclusiv la examinarea RMN de tip funcțional.

Această investigație avansată care furnizează informații de mare valoare privind activitatea creierului se efectuează la Spitalul Clinic SANADOR cu ajutorul echipamentului ultraperformant RMN Siemens Manegtom Skyra 3T, care deține cea mai avansată tehnologie pentru examinare RMN la ora actuală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân