Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice

Dr. Horia Cioflan, medic primar chirurgie oncologică ginecologică, descrie pe larg aplicațiile chirurgiei robotice în afecțiunile ginecologice

Dr. Horia Cioflan, medic primar chirurgie oncologică ginecologică, este și specialist în chirurgie robotică în cadrul Centrului Oncologic Sanador. La ora actuală, multe dintre afecțiunile care vizează sfera ginecologică se pot trata cu ajutorul tehnicilor din chirurgia robotică.

„Orice intervenție chirurgicală de sferă ginecologică, cu foarte mici excepții, poate fi făcută prin procedee robotice, cu aparatură de înaltă performanță și cu un mare randament. Intervențiile care pot fi exceptate de la această regulă sunt cele din chirurgia cancerului vulvar. Acestea nu se pretează la intervențiile robotice. În aceeași categorie, se numără și cazurile extreme, depășite de cancer ovarian. În rest, pot să spun că toată patologia ginecologică poate fi operată robotic, fie că e benignă, fie că e malignă. Chiar și tumorile de graniță, borderline, pot fi operate robotic” spune dr. Horia Cioflan.

Printre cele mai frecvente operații robotice din sfera ginecologică se numără cele pentru fibroame și chisturile ovariene benigne. De asemenea, dr. Horia Cioflan menționează și histerectomia totală printre operațiile care se pot face cu ajutorul robotului Da Vinci Xi.

„În ceea ce privește afecțiunile maligne, printre cele mai frecvente care se pretează  la chirurgia robotică sunt cancerele de col uterin și cele de uter. În cazul cancerului de ovar, e o altă discuție și se particularizează intervențiile în funcție de fiecare pacientă” adaugă dr. Horia Cioflan.

Mai multe informații despre beneficiile pentru paciente ale chirurgiei robotice din sfera ginecologică puteți afla din interviul video realizat cu dr. Horia Cioflan, specialist în chirurgie robotică în cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Horia Cioflan - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Horia Cioflan este medic primar Obstetrică-Ginecologie și doctor în Științe Medicale și face parte din echipa de specialiști a Spitalului Clinic Sanador, având competențe în chirurgia robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică. Cu ajutorul ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult