De ce este importantă testarea pentru HIV și pentru virusurile hepatitice B și C?

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce este importantă testarea pentru HIV și pentru virusurile hepatitice B și C?

Virusul imunodeficienței umane (HIV) și virusurile hepatitice B și C au moduri asemănătoare de transmitere, ceea ce face ca infectarea concomitentă (coinfecția) cu două dintre cele 3 virusuri să fie relativ frecventă. De aceea, specialiștii recomandă ca testarea să fie integrată și să se facă cât mai aproape de debutul infecției. Din păcate, acest lucru este greu de realizat, deoarece aceste infecții adesea nu prezintă inițial simptome.

Se estimează că, în Europa, una din cinci persoane care au HIV nu știe că este infectată. Testarea periodică a persoanelor aflate în grupele de risc ar permite începerea tratamentului încă din fazele incipiente ale infecției, ceea ce ar crește șansele de răspuns la tratamentul antiretroviral.

Astfel, pacienții pozitivi s-ar putea bucura de o viață fără complicații pe o perioadă mai lungă de timp. În plus, diagnosticarea rapidă a persoanelor infectate cu HIV duce la scăderea riscului de infectare a altor persoane.

În cazul hepatitelor B și C, cifrele sunt și mai îngrijorătoare, estimându-se că, în Europa, aproximativ 15 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic B și 14 milioane cu virusul hepatitic C. Deoarece diagnosticul se pune târziu, de cele mai multe ori când deja apar complicațiile, riscul de transmitere al infecțiilor este mare.

Depistarea din timp a celor două tipuri de infecție ar duce, în primul rând, la limitarea numărului de persoane infectate. În plus în cazul hepatitei de tip B, ar fi redus riscul de a dezvolta complicații. La momentul actual, 20-30% dintre persoanele diagnosticate cu HBV ajung să sufere de ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular.

Aceste date statistice sugerează că este nevoie de încurajarea persoanelor care nu știu că sunt infectate cu HIV sau cu virusurile hepatitice B și C, să se testeze, pentru a putea beneficia de tratament și de o speranță de viață cât mai aproape de normal. Săptămâna europeană a testării pentru HIV și hepatite (20–27 noiembrie 2020) are ca scop promovarea testării și a beneficiilor diagnosticării precoce a infecțiilor cu HIV și cu virusurile hepatitice B și C.

La Sanador, testarea HIV se face prin depistarea anticorpilor anti-HIV și prin testarea antigenului HIV (p24). Testul anti-HIV 1+2 și Ag p24 depistează anticorpii produși la 4–12 săptămâni de la infecție. În cazul nou-născuților, testarea HIV se face prin metoda PCR.

Pentru depistarea virusului hepatitic B, în cadrul laboratoarelor Sanador sunt disponibile mai multe tipuri de teste:

  • Ag HBs – acest test poate depista infecția înainte cu câteva zile de apariția simptomelor clinice, dar dispare, în majoritatea cazurilor, după 6–8 săptămâni;
  • Anticorpi anti-HBs – indică eliminarea virusului din ficat, marcând sfârșitul infectivității și instalarea imunității față de acest virus. După vaccinarea eficientă anti-HBV, anticorpii anti-HBs sunt singurii markeri detectabili;
  • Anti-HBc IgM – depistează infecția la debutul simptomatologiei;
  • Anti-HBc IgG – sunt cel mai bun marker pentru infecția cu virus hepatitic B, aceștia fiind prezenți atât în infecția acută, cât și în cea cronică sau trecută. Aceștia lipsesc la persoanele vaccinate;
  • Anti-HBe – antigenul este prezent în majoritatea cazurilor de hepatită cronică activă, fiind un marker frecvent utilizat pentru evaluarea contagiozității purtătorilor cronici de HBV;
  • ADN viral HBV – este detectabil în ser doar în particulele virale intacte. Evidențierea sa prin tehnica PCR semnalează prezența virionilor infectanți în ser.

Diagnosticarea hepatitei C se poate face prin detectarea anticorpilor anti-HCV și ARN HCV cantitativ. ARN-ul viral poate fi depistat la una sau două săptămâni după infecție prin metoda PCR, în timp ce anticorpii pot fi detectați doar după o perioadă mai lungă de la infectare.

Află cu ce frecvență este recomandată efectuarea testării integrate HIV/HBV/HCV.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”