Cum se pot trata modern bolile valvei mitrale?

  • Publicat:
Cum se pot trata modern bolile valvei mitrale?

Când valva mitrală, situată între camerele stângi ale inimii (atriul stâng – camera superioară și ventriculul stâng – camera inferioară), este afectată, se pot dezvolta mai multe tipuri de afecțiuni. Una dintre acestea este insuficiența mitrală, cunoscută și drept regurgitare mitrală sau incompetență mitrală, care apare atunci când cuspele acestei valve nu se mai închid etanș, permițând astfel ca o parte din sânge să refuleze în atriul stâng.

Insuficiența mitrală poate fi clasificată, în funcție de debutul simptomelor, în acută sau cronică. În funcție de cauza care o declanșează, se poate împărți în primară sau secundară. Printre cele mai frecvente cauze ale insuficienței mitrale se numără prolapsul valvei mitrale, o afecțiune în care una dintre cele două clapete ale valvei mitrale se deplasează în sus către atriul stâng, ceea ce poate duce, uneori, la refluxul sângelui din ventricul înapoi în atriul stâng, declanșând regurgitarea mitrală.

De asemenea, valva mitrală se mai poate și stenoza, atunci când cuspele ei se îngroașă, devin rigide și pot fuziona. Consecința este că în stenoza mitrală apare o îngustarea a orificiului mitral, ceea ce duce la reducerea fluxului de sânge care curge în direcția corectă, din atriul stâng în ventriculul stâng. Din cauza stenozei valvei mitrale, ventriculul stâng va primi o cantitate mai mică de sânge și prin urmare va pompa o cantitate mai mică de sânge bogat în oxigen către celelalte organe.

Astfel de boli progresează adesea lent, fiind posibil să nu apară deloc simptome ani la rând, dar există și cazuri în care simptomatologia se instalează brusc, cum se întâmplă în regurgitarea mitrală acută, când pot să apară dintr-odată dureri în piept, dispnee, oboseală, palpitații, umflarea picioarelor, amețeli sau stare de leșin. Netratate, aceste valvulopatii duc la complicații severe, precum insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, aritmii sau hipertensiune pulmonară.

Tratamentul afecțiunilor valvei mitrale depinde de simptome, de severitatea bolii și de agravarea acesteia și poate include, în cazurile ușoare, doar monitorizarea stării de sănătate a pacientului. Alteori, pacientului i se poate cere să își schimbe stilul de viață și i se prescriu anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Medicația poate include diuretice, care elimină excesul de apă din organism și îl ajută să respire mai bine, dar și anticoagulantele, care subțiază sângele și previn apariția trombilor. Anticoagulantele sunt foarte importante la pacienții cu fibrilație atrială, pentru a împiedica apariția unui accident vascular cerebral. În plus, medicul cardiolog mai poate prescrie și antihipertensive, întrucât hipertensiunea arterială poate accentua regurgitarea mitrală.

Pentru pacienții cu forme severe ale unor astfel de boli, se poate interveni chirurgical clasic, deschis, sau minim invaziv, cu multiple avantaje pentru pacient – complicații puține, recuperare foarte rapidă și spitalizare redusă. O astfel de operație poate consta în repararea valvei mitrale (repararea unor fisuri, îndepărtarea țesutului în exces sau separarea clapetelor fuzionate) sau înlocuirea acesteia cu o proteză, care poate fi mecanică, confecționată din plastic sau metal, ori biologică, alcătuită din țesut de origine umană sau animală. Intervenția chirurgicală minim invazivă necesită, la fel ca în cea clasică, oprirea temporară a inimii, însă recuperarea pacientului este mult mai rapidă și este realizată prin efectuarea unei incizii mici la nivelul toracelui, prin care medicul chirurg introduce o cameră video de mici dimensiuni și instrumente speciale cu ajutorul cărora repară valva mitrală.

De asemenea, repararea valvei mitrale se poate face și transcateter, printr-o procedură minim-invazivă de cardiologie intervențională, indicată celor cu regurgitare mitrală severă care au riscuri prea mari pentru a fi supuși unei operații clasice. Uneori, este necesară înlocuirea transcateter a valvei mitrale, procedură recomandată la pacienții la care nu se poate face operația nici clasic, nici minim-invaziv.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale valvei mitrale sau alte valvulopatii beneficiază de tratament adecvat, în funcție de indicația stabilită. Aceste tratamente pot implica intervenții chirurgicale clasice sau moderne, minim invazive, efectuate prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică. Blocul operator este echipat cu tehnologie endoscopică avansată, inclusiv sisteme 3D și 4K. Datorită acestor dotări de top, Spitalul Clinic SANADOR a devenit centru de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, fiind primul din țară cu acreditare internațională Corcym Academica.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân