Accidentul vascular cerebral ischemic. „Neprezentarea la timp la camera de gardă poate avea consecințe extrem de grave, chiar fatale”

Despre accidentul vascular cerebral ischemic ne-a oferit mai multe detalii Dr. George Burlacu, medic specialist la Compartimentul de Primiri Urgențe, Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Ziua de 29 octombrie marchează Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Anual, în România, se produc între 60 și 70 de mii de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea majoritatea sunt ischemice. Despre accidentul vascular cerebral ischemic ne-a oferit mai multe detalii Dr. George Burlacu, medic specialist la Compartimentul de Primiri Urgențe, Spitalul Clinic SANADOR.

Specialistul ne-a explicat că „accidentul vascular cerebral ischemic apare prin obstrucția completă, uneori parțială, a unei artere care irigă creierul”. De altfel, Orice afecțiune cu răsunet vascular poate predispune la un accident vascular cerebral ischemic. Principalii factori de risc sunt fumatul, diabetul zaharat, dislipidemia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială.

Este foarte important ca într-un accident vascular ischemic să recunoaștem semnele și simptomele cu care se poate confrunta pacientul. În acest sens, pacientul cu accident vascular cerebral ischemic își poate pierde starea de conștiență, tonusul postural, poate suferi de deficite motorii, asimetrie facială și tulburări de vorbire. După apariția semnelor și a simptomelor, neprezentarea la timp la camera de garda poate avea consecințe extrem de grave, chiar fatale.

Privind diagnosticul, Dr. George Burlacu, medic specialist la Compartimentul de Primiri Urgențe, Spitalul Clinic SANADOR, a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că acesta este clinic, iar protocolul de diagnostic nu durează mai mult de 15 minute.

Dacă pacientul ajunge la camera de gardă în primele 4 ore și jumătate de la producerea accidentului vascular cerebral ischemic, se poate face tromboliză, tratament care dizolvă cheagul ce blochează artera care irigă creierul.

Dacă pacientul ajunge după primele 4 ore și jumătate, după investigațiile aferente, o altă soluție de tratament poate fi trombectomia, adică extragerea mecanică a trombului printr-o procedură de radiologie intervențională.

Urmărește materialul integral cu Dr. George Burlacu, medic specialist la Compartimentul de Primiri Urgențe, Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult