Cum se manifestă cancerele de cap și gât și cum trebuie tratate?

  • Publicat:
Cum se manifestă cancerele de cap și gât și cum trebuie tratate?

Cancerele care afectează organele și structurile de la nivelul capului și gâtului formează o clasă extinsă de afecțiuni, numită cancere de cap și gât. Cel mai frecvent simptom este durerea persistentă în gât, dar manifestările clinice pot să difere, în funcție de localizarea tumorii maligne. De aceea, orice semn sau simptom care durează mai multe zile și nu se ameliorează ar trebui să fie investigat cât mai repede de un medic ORL, prin consultație de specialitate și investigații amănunțite.

Din categoria cancerelor de cap și gât fac parte cancerul nazofaringian, cancerul oral, orofaringian, cancerul glandelor parotide, cancerul laringian, cancerul hipofaringian, cancerul nazal și al sinusurilor paranazale.

Astfel, în funcție de tipul de cancer, pacientul se va confrunta cu manifestări clinice diferite, cele mai frecvente fiind durerile în gât, răgușeala, durerea la înghițire, sângerarea nazală, durerile de urechi, infecțiile repetate ale sinusurilor sau urechii și dificultățile de respirație.

Toate aceste semne și simptome pot fi provocate însă și alte afecțiuni, mai puțin grave, prin urmare, pacientul trebuie să efectueze o serie de analize și investigații, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Dacă un cancer de cap și gât este identificat din timp, într-un stadiu incipient, tratamentul va fi mai eficient și mai ușor de suportat, iar recuperarea mai rapidă.

Printre cele mai utile investigații care vor fi indicate de medicul ORL în urma consultației și anamnezei, se numără analizele de sânge și endoscopia nazală sau laringoscopia, proceduri care pot fi completate de o biopsie.

De asemenea, medicul poate recomanda și unele investigații imagistice – radiografie, tomografie computerizată sau examen RMN – pentru a observa în detaliu structurile de la nivelul capului și gâtului. Printr-o investigație de imagistică medicală, specialistul poate localiza cu precizie tumorile, poate afla numărul și dimensiunea acestora, observând totodată și extinderea celulelor maligne la organele învecinate.

În funcție de tipul de cancer, de stadiul afecțiunii și de severitatea simptomelor, tratamentul poate include o intervenție chirurgicală, cu respectarea marginii de siguranță oncologică, radioterapie, chimioterapie, dar și proceduri mai moderne de tratament, cum sunt imunoterapia și terapia biologică țintită.

În clinicile SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici ORL cu experiență, care realizează endoscopie nazală și laringoscopie și care vor recomanda toate analizele și investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului. Echipamentele imagistice disponibile la SANADOR sunt performante, astfel că furnizează imagini la o rezoluție superioară, clare și detaliate, aspect esențial pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis.

Intervențiile chirurgicale pentru cancerele de cap și gât sunt realizate în siguranță la Spitalul Clinic SANADOR de o echipă medicală cu o înaltă pregătire profesională. Tratamentul chirurgical poate fi completat de proceduri de tratament oncologic, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR, unde pacienții beneficiază de toate metodele terapeutice, în funcție de indicația medicală stabilită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân