Cancerul de rect: factori de risc și diagnostic

Despre cancerul de rect aflăm dintr-un interviu realizat cu Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie oncologică, chirurgie hepatobiliopancreatică, chirurgie laparoscopică, la Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Cancerul de rect este un tip de cancer în care celulele canceroase se dezvoltă în intestinul gros, numit rect. Diagnosticat în faze incipiente, cancerul de rect poate fi vindecat. Mai multe despre acest tip de cancer aflăm dintr-un interviu realizat cu Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie oncologică, chirurgie hepatobiliopancreatică, chirurgie laparoscopică, la Spitalul Clinic SANADOR.

Întrebată care sunt factorii de risc, Dr. Eliza Gangone a spus că „Factorii de risc cel mai des incriminați în etiologia cancerului rectal sunt reprezentați în primul rând de dieta bogată în carne roșie super procesată, obezitatea și în special contează, conform ultimelor studii, cantitatea de grăsime acumulată în jurul organelor, sedentarismul, fumatul. Se pare că fumătorii au un risc cu 30-40% mai mare de a face cancer de rect comparativ cu nefumătorii. De asemenea consumul de alcool în cantitate mare și în special de alcool concentrat, bineînțeles vârsta, care este un factor de risc extrem de important.

Incidența maximă a bolii este peste 50 de ani, dar ultimele date arată o creștere a incidenței cancerului de rect la grupa de vârstă între 20-30 de ani. De asemenea, este important să menționăm cazul pacienților care au istoric familial sau anumite sindroame genetice și nu în ultimul rând bolile inflamatorii cronice ale rectului”.

Printre semnele și simptomele cu care pacientul se prezintă la medic se numără tulburările de tranzit, agravarea unei constipații cronice sau prezența unor mișcări intestinale anormale în cavitatea peritoneală. De asemenea, scaune cu sânge roșu aprins sau cu sânge maroniu, un scaun foarte îngust, tip creionat subțiat. Alte semne mai sunt senzația de defecație incompletă, o scădere în greutate absolut nejustificată, o senzație de epuizare sau oboseală nejustificată și o durere abdominală nesistematizată.

Află din materialul video ce analize și investigații sunt recomandate în diagnosticul cancerului de rect.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult