Cum se efectuează coronarografia și când este indicată?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se efectuează coronarografia și când este indicată?
Sursa foto: SANADOR

Coronarografia, adică angiografia coronariană, este una dintre cele mai utilizate proceduri de diagnostic pentru boala coronariană ischemică. Cu ajutorul acestei proceduri de cardiologie intervențională, medicul poate diagnostica foarte precis îngustările sau blocajele arterelor care irigă inima, pentru a stabili apoi, în echipă multidisciplinară, tratamentul optim.

Coronarografia este considerată standardul „de aur” în diagnosticul avansat al bolilor cardiovasculare. Pacienții cu un risc cardiovascular ridicat, cuantificat prin prezența unor factori de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau un nivel ridicat de colesterol pot efectua o coronarografie diagnostică la recomandarea medicul specialist cardiolog.

De asemenea, pacienții cu indicație de efectuare a unei intervenții chirurgicale la nivelul cordului trebuie să efectueze o coronarografie, preoperator, pentru evaluarea statusului cardiac și pentru alegerea metodei terapeutice optime.

Examinarea coronarografică se realizează în laboratorul de cateterism cardiac, prin intermediul unui echipament ultraperformant denumit angiograf.

Medicul cardiolog intervenționist introduce un cateter prin interiorul unei artere de la nivelul membrului inferior sau al membrului superior și înaintează cu acesta, prin interiorul vaselor, sub control radiologic, până în inimă, la nivelul arterelor coronare. Aici, medicul va injecta o substanță de contrast pentru a evalua anatomia arterelor coronare și eventualele modificări patologice.

La Spitalul Clinic SANADOR, coronarografia se efectuează în cadrul Departamentului de Cardiologie Intervențională, cu echipamente de ultimă generație, de către medici cu experiență vastă în domeniu.

Cu ajutorul celor două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, examinarea coronarografică se efectuează în condiții de maximă siguranță și cu obținerea unor informații foarte detaliate.

Laboratorul de Angiografie de la SANADOR este dotat cu un sistem de ventilație cu presiune pozitivă care asigură o atmosferă sterilă prin aspirarea ionilor generați în timpul procedurilor imagistice intervenționale. Astfel, pacientul și medicul sunt expuși la cantități mult mai mici de radiații.

Atunci când vorbim despre sănătatea inimii, trebuie să știți că, la Spitalul Clinic SANADOR, găsiți toate serviciile medicale integrate, în același loc. Și, mai mult decât atât, medicii de aici au experiență în cele mai avansate tipuri de intervenții chirurgicale și proceduri intervenționale minim invazive, pentru a asigura cele mai bune rezultate în tratamentul bolilor cardiovasculare.

Secretul lor? Lucrul în echipă multidisciplinară: echipa inimii!

La SANADOR, echipa inimii include medici cardiologi cu multă experiență în diagnostic, cardiologi intervenționiști care realizează cele mai avansate proceduri endovasculare, chirurgi cardiovasculari care efectuează intervenții minim invazive de multe ori în premieră pentru România, cu sprijinul unui departament dedicat de anestezie și terapie intensivă cardiovasculară.

Toți acești profesioniști colaborează și decid în echipă care sunt cele mai bune variante de tratament pentru bolile inimii și ale vaselor mari, cu beneficii maxime pentru pacient.

La 29 septembrie, sărbătorim Ziua mondială a inimii. Din grijă pentru bolnavii cardiaci, opriți-vă un moment pentru a vă gândi cum puteți pune mai bine inima în slujba umanității, a naturii, dar și a dumneavoastră.

SANADOR face primul pas și folosește inima pentru fiecare inimă! Contați pe SANADOR pentru cel mai important ajutor, pentru sănătatea inimii!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân