Coronarografia: cum se face și când se recomandă

Dr. Vlad Bătăilă, medic specialist cardiologie, cu competență în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, explică în ce constă coronarografia și când se recomandă pacienților.

Coronarografia este o procedură performantă din cardiologia intervențională. Aceasta se folosește pentru a vizualiza vasele de sânge care irigă inima, arterele a căror afectare poate pune viața și sănătatea în pericol.

„Este vorba despre o metodă diagnostică invazivă, realizată de obicei de către un cardiolog intervenționist. Prin coronarografie, se vizualizează prin interior, cu ajutorul unei substanțe de contrast, arterele coronare. Arterele coronare sunt cele care hrănesc inima. Cu ajutorul coronarografiei, căutăm stenoze, adică îngustări la nivelul coronarelor.

Când este recomandată coronarografia

Prezența stenozelor la nivelul arterelor coronare definește boala cardiacă ischemică. Coronarografia este recomandată în funcție de forma de prezentare a bolii cardiace ischemice. Aceasta are un spectru larg de prezentare. Infactul miocardic acut sau sindroamele coronariene acute au indicație de coronarografie de urgență, imediat cum sosește pacientul al spital. Aceasta pentru că sunt amenințătoare de viață. Iar coronarografia urmată de angioplastia cu stent salvează viața pacientului.

În cazurile cronice, pacientul trebuie evaluat temeinic de către cardiologul clinician, cu consult, EKG, evaluare ecografică. Ideal ar fi să se facă teste non invazive de ischemie. Dacă în urma tuturor acestor teste, se concluzionează că pacientul are nevoie de coronarografie, poate apela la noi. Acest lucru este relevant pentru că este o intervenție, este o metodă invazivă, cu niște riscuri și complicații, care trebuie tot timpul cântărite în favoarea pacientului” ne-a declarat dr. Vlad Bătăilă, medic specialist cardiologie, cu competență în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.

Simptomul care ar trebui să aducă orice persoană la cardiolog

Există un simptom important care ar trebui să aducă orice persoană la o evaluarea cardiologică. „Boala cardiacă inschemică are un singur simptom dominant: durerea toracică. Este de obicei o durere în centrul pieptului. Poate să iradieze spre gât, spre brațe, poate să coboare puțin mai jos, dar nu e obligatoriu. Durerea poate să fie însoțită de greață, vărsături, transpirații, dar nu obligatoriu. În jumătate dintre cazuri, boala cardiacă ischemică debutează cu infarct, la persoane complet asimptomatice. Cel mai bine este să controlăm factorii de risc. Este vorba despre factorii de risc ai aterosclerozei: fumatul, diabetul, colesterolul crescut și hipertensiunea” a adăugat medicul cardiolog.

Cum decurge coronarografia și ce tratamente se pot face prin această metodă din cardiologia intervențională puteți afla din materialul video realizat cu dr. Vlad Bătăilă, medic specialist cardiologie, cu competență în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Vlad Bătăilă - Medic specialist cardiologie
Dr. Vlad Bătăilă este Medic specialist Cardiologie la Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești. COMPETENȚĂ Cardiologie intervențională EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ 2022 - prezent: Medic specialist cardiologie, SANADOR; 2016 - 2022: Medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic ...
citește mai mult