Boala care se manifestă prin menstruații abundente și dureroase

  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala care se manifestă prin menstruații abundente și dureroase
Boala care se manifestă prin menstruații abundente și dureroase

Menstruațiile foarte abundente și mai lungi de o săptămână, sângerarea între menstruații, durerea la nivelul pelvisului sau în timpul contactului sexual, scurgerile vaginale modificate și disconfortul la nivelul rectului sunt semne și simptome care pot indica un fibrom uterin.

Există, însă, și cazuri în care această tumoră benignă, care apare ca urmare a creșterii anormale a țesutului muscular și conjunctiv al uterului, nu are manifestări clinice, fiind diagnosticată întâmplător.

În lipsa unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat, această afecțiune, destul de frecventă la femeile de vârstă fertilă, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, pentru că fibromul poate crește în dimensiuni, provocând complicații, inclusiv anemie, din cauza sângerării masive.

Ce analize medicale sunt recomandate

Consultul ginecologic periodic, completat cu o ecografie transvaginală, este foarte important pentru diagnosticarea din timp a fibromului uterin și stabilirea unui plan terapeutic. Există mai multe opțiuni de tratament, în funcție de simptome, localizarea și dimensiunea acestei tumori. Astfel, în unele cazuri, medicul poate recomanda doar o monitorizare atentă sau tratament medicamentos, pentru reglarea ciclului menstrual și ameliorarea disconfortului produs de manifestările clinice.

Există, însă, și situații în care este necesar tratamentul chirurgical, din cauza simptomelor severe. Operația poate fi clasică, efectuată deschis, printr-o incizie amplă – miomectomie (îndepărtarea fibroamelor uterine) sau histerectomie (rezecția completă a uterului) -, dar și minim invaziv (laparoscopic sau robotic). De asemenea, unele fibroame uterine își pot găsi rezolvarea și printr-o procedură endovasculară de radiologie intervențională numită embolizare.

Tratamentul fibroamelor uterine

În ultimii ani, chirurgia robotică în ginecologie și-a dovedit eficiența și în tratamentul fibroamelor uterine. Astfel, miomectomia și histerectomia pot fi realizate în prezent și cu ajutorul sistemului robotic, o tehnologie de ultimă generație, care depășește toate limitările chirurgiei laparoscopice. Brațele articulate ale robotului chirurgical îi oferă chirurgului o libertate de mișcare superioară mâinii umane, astfel încât acesta poate efectua incizii de mare finețe, sigure și precise, chiar și în locuri greu accesibile prin alte metode.

De asemenea, datorită sistemului video de înaltă performanță cu care este dotat robotul, imaginea este stabilă, tridimensională și mărită de până la 10 ori, ceea ce reprezintă un avantaj suplimentar, chirurgul având astfel posibilitatea de a vizualiza mult mai bine câmpul operator.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu fibrom uterin cu indicație pentru tratament chirurgical au acces la intervenții minim invazive, inclusiv robotice – realizate cu ajutorul celei mai performante tehnologii în chirurgia robotică – robotul da Vinci Xi. Astfel, pot fi efectuate proceduri chirurgicale complexe, cu multiple avantaje pentru paciente: incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată și recuperare rapidă. În plus, tehnica robotică asigură o acuratețe sporită a actului chirurgical și o rată scăzută de conversie la chirurgia deschisă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân