Conf. univ. dr. Radu Vătășescu: dispozitivele implantabile și bolile cardiace

Conf. univ. dr. Radu Vătășescu, medic primar cardiologie, explică pe larg ce sunt dispozitivele implantabile și cum salvează acestea sănătatatea și viața pacienților cu tulburări de ritm cardiac.

Radu Vătășescu este conferențiar universitar la UMF Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgență București, medic primar cardiologie. Dr. Radu Vătășescu deține competențe europene în electrofiziologie intervențională și în pacing, defibrilatoare interne și terapie de resincronizare, metode de terapie pe care le aplică și în cadrul Spitalului Clinic Sanador din București.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Radu Vătășescu trece în revistă tipurile de dispozitive implantabile și modul cum contribuie acestea la salvarea multor pacienți cu tulburări de ritm cardiac.

„Dispozitivele implantabile sunt dispozitive electronice, niște mici computere, capabile să recunoască și să trateze tulburări de ritm cardiac. Le-aș grupa în 4 mari tipuri de dispozitive:

  • dispozitive capabile să trateze ritmurile rare (bradiaritmii) sau stimulatoare cardiace permanente;
  • dispozitive capabile să recunoască și să trateze ritmurile rapide (tahiaritmii) sau defibrilatoare automate implantabile (acestea au și funcții de tratare a ritmurilor rare, deci un defibrilator conține toate funcțiile unui stimulator din aceeași clasă)
  • dispozitive de ameliorare a performanței contractile a inimii (terapia de resincronizare cardiacă și, ca o nișă de terapie, terapia de modulare a contractilității cardiace);
  • dispozitive implantabile cu funcție de monitorizare.

Fiecare tip de dispozitiv are rolurile și indicațiile sale caracteristice. Toate dispozitivele moderne, de la stimulatoare la defibrilatoare și aparate de resincronizare sau de modulare a contractilității au incluse și funcții de monitorizare. Dar avem și dispozitive speciale pentru monitorizare, recomandate pacienților la care încă nu știm natura problemei, dar au simptome rare și severe. În cazul acestor pacienți, dispozitivele de monitorizare ne ajută să stabilim un diagnostic” spune conf. dr. Radu Vătășescu.

Mai multe informații despre aplicațiile în medicină ale dispozitivelor implantabile puteți afla din interviul video realizat cu conf. univ. dr. Radu Vătășescu, medic primar cardiologie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Radu Vătășescu - Conferențiar universitar, medic primar Cardiologie
Conf. Dr. Radu Vătășescu este medic primar Cardiologie și medic primar Medicină internă, cu competențe europene în electrofiziologie intervențională și în pacing, defibrilatoare interne și terapie de resincronizare, Spitalul Clinic SANADOR. Conferențiar universitar, medic primar Cardiologie Doctor ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Conferențiar universitar, medic primar Cardiologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult