CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, despre cauzele infertilității la femei și bărbați

Invitat în ediția CSID Live din 10 noiembrie, CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, ne-a vorbit despre cauzele infertilității, atât la femei, cât și la bărbați.
  • Publicat:

Invitat în ediția CSID Live din 10 noiembrie, CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul centrului FIV SANADOR, ne-a vorbit despre cauzele infertilității, atât la femei, cât și la bărbați, dar și despre greșelile din adolescență pe care le facem care ne pot afecta fertilitatea la vârsta adultă.

„Hai să începem cu factorii socio-economici, sociali, întâi de toate, în care intră ce am vorbit la început, cariere, vârstă, hotărârea de a avea un copil, sigur, factori economici ș.a.m.d. Dar intră o serie întreagă, orice afecțiune ovariană, tubară, a mucoasei uterine și a uterului în sine, ca și afecțiunile cu transmitere sexuală asupra cărora vreau să trag un semnal de alarmă. Și în sfârșit multe afecțiuni care pot modifica starea de sănătate a partenerului. Este vorba de afecțiuni locale sau chiar antecedente, de exemplu.

Puțină lume știe că o afecțiune din copilărie a bărbatului, cum ar fi o infecție cu virusul urlian, asta înseamnă parotidita epidemică. Știe toată lumea despre treaba asta. Poate să afecteze secundar funcția reproductivă, spermatogeneză. Stresul, iarăși, viața trepidantă pe care o trăim, sigur că toate astea influențează atât din punct de vedere al ritmului, al calității relațiilor intime în cuplu ș.a.m.d. Sunt foarte mulți factori în afară de cei de sănătate propriu-zisă”, a spus CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul centrului FIV SANADOR.

Întrebat dacă sunt anumite greșeli pe care poate le facem în adolescență, care ne pot afecta fertilitatea, specialistul a spus „Evident. Întotdeauna am sfătuit, dar eu știu, generația actuală în viața pe repede înainte, pe care o trăiește nu vrea să ia seama.

Sfatul meu este pentru ambii parteneri ai unui cuplu că până când nu se cunosc foarte bine în cuplu să se protejeze, să aibă relații intime protejate. Este singura modalitate de a te proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală, din care un semnal de alarmă al zilelor noastre este infecția cu papiloma virus și anume tulpinile cu risc crescut”.

Urmărește integral emisiunea „Ce se întâmplă, Doctore?”, pe canalul nostru de Youtube, pentru a afla informații despre infertilitate, de la A la Z.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult