Conf. dr. Marcian Manu, SANADOR: cancer de prostată sau adenom?

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică diferențele dintre cancerul de prostată și adenomul de prostată.

Conform cifrelor furnizate de Organizatia Mondială a Sănătătii, peste 1,4 milioane de bărbați au fost diagnosticați în 2020 cu cancer de prostată. Însă există o altă afecțiune a prostatei, benignă, mult mai frecventă. Este vorba despre adenomul de prostată, care afectează zeci de milioane de bărbați la nivel global.

„Prostata este o glandă situată la o intersecție a aparatelor urinar și genital masculin. Este o glandă care din punctul de vedere al bolilor benigne dezvoltă cea mai frecventă tumoarea benignă, respectiv hipertrofia benignă de prostată, cea mai frecventă boală a bărbatului peste 60 de ani. Iar din punctul de vedere al malignității, dezvoltă cel mai frecvent cancer al bărbatului și cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer, după cel pulmonar. Deci noi vorbim despre o glandă a cărei îmbolnăvire și pe linie benignă și pe linie malignă, reprezintă numărul 1 ca incidență și frecvență în populația masculină, deci trebuie să fim foarte atenți” ne-a declarat în interviul video conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Hipertrofia benignă de prostată sau adenomul de prostată este așadar o afecțiune benignă, specifică vârstei a treia, care constă în creșterea în volum a glandei prostate. Pe de altă parte, deși apare proponderent tot la vârsta a treia, cancerul de prostată reprezintă o afecțiune malignă, mult mai gravă decât adenomul de prostată. Cancerul de prostată constă în formarea la nivelul prostatei a unor leziuni maligne.

În cazul adenomului de prostată, tratamentul poate consta în modificări ale stilului de viață, în medicație, sau în intervenții chirurgicale clasice sau minim invazive de mai multe tipuri.

Și cancerul de prostată se poate trata cu succes, dacă este depistat în stadii incipiente. În funcție de stadiul bolii, pacienții pot beneficia de diverse tipuri de terapii care variază de la supraveghere activă, la chirugie, radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie.

Mai multe informații despre diagnosticul și tratamentul celor două afecțiuni, dar și despre importanța vizitei regulate la urolog, alături de efectuarea testului PSA, puteți afla din materialul video realizat cu conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult
Recomandări: