Chemoembolizarea, o opțiune modernă de tratament minim invaziv pentru cancerul hepatic

  • Publicat:
  • Actualizat:
Chemoembolizarea, o opțiune modernă de tratament minim invaziv pentru cancerul hepatic
Dr. Bogdan Popa, Radiologie Intervențională

Progresul accelerat al tehnologiilor medicale a dus la dezvoltarea tot mai multor proceduri terapeutice minim invazive, cu rezultate remarcabile inclusiv în tratamentul unor tipuri de cancer. Este și cazul procedurilor moderne de radiologie intervențională, utilizate în prezent pentru a livra țintit chimioterapicele direct la nivelul tumorilor, evitând astfel riscurile și complicațiile unor operații convenționale și efectele secundare severe ale unei cure sistemice de chimioterapie.

Radiologia intervențională este un domeniu medical modern care utilizează imagistica medicală specializată pentru a ghida în timp real proceduri minim invazive, cu scopul de diagnostica și, după caz, trata diverse afecțiuni. Cele mai multe proceduri de radiologie intervențională se desfășoară endovascular, prin introducerea percutanată a unor catetere prin interiorul vaselor de sânge și deplasarea lor către organul țintă.

Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile este o importantă procedură de radiologie intervențională, utilizată și recomandată pentru tratamentul tumorilor hepatice inoperabile, primare (hepatocarcinoame sau colangiohepatocarcinoame) sau metastatice (diseminări la distanță ale cancerelor de sân, de colon, de pancreas etc.). Astfel, prin embolizarea cu microsfere absorbabile a vaselor care alimentează tumora, se poate poate stopa evoluția țesutului tumoral și, poate cel mai important, se poate împiedica insuficiența hepatică, cauza principală a deceselor la pacienții cu afectare hepatică canceroasă.

Chemoembolizarea hepatică are o rată de succes foarte mare deoarece cantitatea mare de chimioterapic administrată țintește specific țesutul tumoral, fără a afecta toxic țesutul hepatic sănătos sau alte organe, deoarece nu ajunge în circulația sistemică. Astfel, se reduce la minimum toxicitatea tratamentului chimioterapic și, implicit, apariția reacțiilor adverse nedorite.

Procedurile minim invazive de chemoembolizare cu microsfere absorbabile sunt ușor de tolerat, fiind indicate chiar și pacienților care au contraindicații pentru o intervenție chirurgicală. Procedura durează de obicei aproximativ 90 de minute și necesită o anestezie minimă. În funcție de tipul și localizarea tumorii, chemoembolizarea poate fi folosită complementar altor terapii, pentru a crește rata de succes a tratamentului și pentru a stopa creșterea țesutului canceros.

Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziția pacienților diagnosticați cu tumori maligne hepatice primul centru de excelență în chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est. Aici, tratamentele inovatoare minim invazive de oncologie intervențională se efectuează la standarde similare celor mai renumite centre medicale internaționale.

În cadrul Departamentului de Radiologie Intervențională de la SANADOR, procedurile de chemoembolizare se desfășoară în siguranță, cu aparatură de ultimă generație, departamentul fiind dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, de ultimă generație, utilizate de o echipă medicală bine instruită. Spitalul Clinic SANADOR este primul centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est, al doilea din Europa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân