Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat

Conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistică medicală, Șef Departament Radiologie Intervențională din cadrul SANADOR, explică pe larg când se recomandă chemoembolizarea hepatică.

Chemoembolizarea hepatică este o procedură performantă destinată tumorilor și metastazelor din ficat. Aceasta se aplică atunci cand nu se poate interveni chirurgical.

„Chemoembolizarea hepatică reprezintă un gen de intervenție minim invazivă care se adresează tumorilor hepatice, primitive sau secundare. Așa cum îi arată și denumirea, chemoembolizarea reprezintă introducerea unei substanțe chimioterapice în tumori, care distruge tumorile, urmată de partea de embolizare. Embolizarea reprezintă o ocluzie, o astupare a vaselor de sânge care alimentează tumorile respective.

Referindu-ne la materialele care se folosesc, respectiv microsferele absorbabile, acestea sunt foarte mici, cu diametrul de ordinul sutelor de microni, care se absorb la un moment dat, la un interval de timp după ce au fost introduse în tumorile respective. Deci acest gen de intervenții se adresează pacienților care au tumori hepatice.

Chemoembolizarea se efectuează pe cale intervențională și reprezintă un tip de tratament frecvent efectuat atunci când pacienții care au diverse tumori hepatice nu pot fi operați.

Există două grupe de pacienți: cei care au cancere hepatice, hepatocarcinomul, și cei care au metastaze hepatice sau determinări secundare, acestea fiind plecate de la alte tipuri de cancere, alte puncte primare. De exemplu, metastazele hepatice pot proveni de la cancere de plămâni, de sferă genitală, de tub digestiv, de rinichi etc.

Toate aceste metastaze care apar în ficat pot fi tratate” ne-a declarat conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistică medicală, Șef Departament Radiologie Intervențională din cadrul SANADOR.

Mai multe informații despre modul cum decurge chemoembolizarea hepatică, ce beneficii are și ce trebuie să știe pacienții puteți afla din materialul video reaizat cu conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistică medicală, Șef Departament Radiologie Intervențională din cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. univ. dr. Bogdan Popa - Medic primar Radiologie - imagistică medicală
Conf. Univ. Dr. Bogdan Popa este medic primar Radiologie-imagistică medicală, doctor în științe medicale și șeful Departamentului de Radiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR. Are supraspecializare în radiologie intervențională, cu experiență de peste 20 de ani în tratamentele ...
citește mai mult