Ce soluții există pentru tratarea durerii persistente de șold?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce soluții există pentru tratarea durerii persistente de șold?

Artroplastia de șold sau protezarea de șold este o intervenție chirurgicală complexă, necesară pentru a trata diverse boli care afectează articulația șoldului, precum coxartroza, fractura de col femural, necroza aseptică de cap femural, poliartrita reumatoidă sau unele tumori. Procedura este indicată, în principal, în situațiile în care rigiditatea șoldului limitează sever mișcările membrului inferior, pentru a elimina durerea și a reda mobilitatea articulației afectate.

Ce presupune intervenția în cazul protezei de șold

În timpul intervenției, chirurgul ortoped îndepărtează secțiunile deteriorate ale șoldului – atât capul femurului, precum și cavitatea cotiloidă aparținând osului bazinului și le înlocuiește cu părți noi, artificiale, construite din metal, ceramică și plastic foarte dur, care vor asigura buna funcționare a articulației. Astfel, proteza articulară va ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea mobilității.

Protezarea șoldului poate fi necesară atunci când durerea articulară interferează cu activitățile zilnice și tratamentele nechirurgicale nu au avut efectele dorite. Cel mai des, proteza de șold este indicată pentru tratarea leziunilor produse de artrită, dar și în alte situații: osteoartrită (mai cunoscută ca artrită de uzură, care deteriorează cartilajul ce acoperă capetele oaselor), poliartrită reumatoidă (provocată de un sistem imunitar hiperactiv, care determină un tip de inflamație ce poate eroda cartilajele, ducând la deteriorarea și deformarea articulară), osteonecroză (fragmente dintr-un os mor din cauza scăderii aportului de sânge) sau fracturi.

În coxartroză, artroplastia este indicată atunci când durerile nu mai pot fi controlate prin tratament medicamentos și rigiditatea articulației împiedică pacientul să-și desfășoare activitățile obișnuite, reducând astfel calitatea vieții. Tratamentul nechirurgical al coxartrozei poate include proceduri de fizioterapie sau de kinetoterapie, administrarea de medicație antialgică și antiinflamatorie.

Recuperarea după o artroplastie de șold

Recuperarea după o artroplastie de șold este un proces complex, influențat de mai mulți factori, printre care se numără vârsta pacientului, afecțiunile asociate, alte probleme ortopedice, tipul de artroplastie efectuat. Stilul de viață joacă, de asemenea, un rol important în procesul de vindecare. Pentru a accelera și îmbunătăți recuperarea, se poate recurge la un program individualizat de exerciții fizice, recomandate de un specialist. Aceste ședințe de reabilitare contribuie la întărirea mușchilor din jurul articulației protezate, cresc flexibilitatea și ajută pacientul să-și recâștige mobilitatea într-un mod rapid și eficient.

Departamentul de Ortopedie și traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR dispune de o echipă medicală de elită, cu o vastă experiență în realizarea unor intervenții chirurgicale complexe, inclusiv în artroplastii de șold. Pacienții cu afecțiuni articulare au acces la servicii medicale avansate și de calitate, pentru diagnostic rapid și precis și tratament chirurgical cu rezultate bune pe termen lung și recuperare rapidă.

Pe lângă protezarea de șold, la Spitalul Clinic SANADOR se realizează intervenții de artroplastie pentru genunchi sau umăr. În plus, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală ortopedică beneficiază de programe individualizate de recuperare funcțională pentru articulația protezată, sub atenta supraveghere a unui specialist din Departamentul de Medicină fizică și de reabilitare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”