Cancerul de pancreas: rolul radioterapiei în tratarea tumorilor de pancreas

Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, Coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, explică rolul radioterapiei în cancerul de pancreas.

Anual, sute de mii de oameni din întreaga lume fac cancer de pancreas. În 2020, numărul acestora a fost de peste 495 de mii. Dintre acestea, peste 3200 au fost diagnosticați în România. Cancerul de pancreas este unul dintre cele grave tipuri de cancer.

Ce este cancerul de pancreas?

Cancerul de pancreas reprezintă formarea și dezvoltarea unor tumori maligne la nivelul pancreasului. Pancreasul este un organ vital din corp, situat în spatele stomacului, cu o lungime de aproximativ 15 centimetri și cu o lățime de aproximativ 5 centimetri. Pancreasul influențează funcționarea întregului organism, prin secreția de enzime necesare pentru digestie și prin cea de insulină, hormon care reglează nivelul glucozei din sânge.

Cancerul de pancreas debutează în momentul în care celulele pancreatice încep să se dezvolte haotic, să se acumuleze și să se trasnforme în tumori. Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic este adenocarcinomul pancreatic care se dezvoltă din celulele pancreatice care produc enzime. Există și tumori neuroendocrine pancreatice, care apar din celulele pancreatice care secretă hormoni.

De ce apare cancerul de pancreas?

Deși până la această oră nu se cunosc exact mecanismele care duc la dezvoltarea anormală a celulelor sănătoase și transformarea lor în celulele maligne, există câțiva factori de risc asociați cu apariția cancerului de pancreas. Aceștia sunt fumatul, obezitatea, diabetul, pancreatita cronică și expunerea la chimicale. De asemenea, moștenirea genetică, înaintarea în vârstă, anumite sindroame genetice, sexul (bărbații sunt mai expuși), dieta bogată în carne roșie, excesul de alcool și sedentarismul sunt factori de risc asociați cu apariția cancerului de pancreas.

Ce simptome dă cancerul de pancreas și cum se tratează?

În stadii incipiente, cancerul de pancreas nu dă simptome. Simptomele apar atunci când cancerul de pancreas este avansat. Printre semnele care trebuie semnalate medicului se numără îngălbenirea pielii, a albului ochilor, urina închisă la culoare, mâncărime la nivelul pielii, fecale deschise la culoare sau cu un conținut mare de grăsimi. Aceste simptome pot fi comune mai multor afecțiuni de aceea trebuie atent investigate.

Odată depistat și diagnosticat un cancer de pancreas, medicii stabilesc un protocol de tratament care depinde de stadiu, tipul de tumoare, localizare, extindere și alți factori care sunt luați în calcul. Din protocolul de terapie a cancerului de pancreas pot face parte chirurgia, chimioterapia, radioterapia, terapia țintită, imunoterapia, embolizarea și terapia durerii.

Ce rol are radioterapia în tratamentul cancerului de pancreas?

„Radioterapia este unul dintre pilonii principali ai tratamentului multimodal. Radioterapia este aplicată în anumite situații. Vorbim despre situațiile în care pacientul nu poate fi operat de la început. Sunt acele situații numite de colegii chirurgi cazuri borderline, la limita operabilității, când masa neoplastică pancreatică infiltrează structurile vasculare abdominale și nu permit colegilor chirurgi să intervină într-un mod radical.

Adică nu reușesc să scoată în întregime tumora. Radioterapia, și dacă ne axăm pe o tehnică mai deosebită așa cum este radioterapia stereotaxică, poate să ajute în aceste situații în care avem această implicare a vaselor. Dacă este efectuată înainte de intervenția chirurgicală, adică neoadjuvant, radioterapia poate să reducă infiltrarea tumorii și să ajute în realizarea unei intervenții chirurgicale complete” ne-a declarat dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, Coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.

Mai multe informații despre rolul radioterapiei în cancerul de pancreas și cum decurge aceasta puteți afla din materialul video realizat cu dr. Cristina Iftode!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristina Iftode - Medic primar radioterapie
Dr. Cristina Iftode este medic primar Radioterapie cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR. Arii de interes: Radiochirurgie – cerebrală, vertebrală; SBRT – stereotaxie pulmonară, prostatică, pancreatică, ...
citește mai mult
Recomandări: