Cancerul de endometru: când se recomandă brahiterapia

Aflați mai multe informații despre brahiterapie și când se aplică în cancerul de endometru!

Cancerul de endometru reprezintă un tip de afecțiune malignă care se dezvoltă în țesutul endometrial, adică în mucoasa uterină. Printre factorii de risc ai acestei boli se numără obezitatea. Orice sângerare vaginală anormală sau orice durere pelvină persistentă trebuie semnalate unui medic ginecolog. Din protocolul de tratament al cancerului endometrial face parte și brahiterapia, alături de chirurgie și chimioterapie. În ce constă brahiterapia și ce beneficii are ne-a explicat într-un interviu video dr. Sorin Bogdan, medic specialist radioterapie, cu competență în brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.

Ce reprezintă brahiterapia?

Dr. Sorin Bogdan: Brahiterapia este tot o formă de iradiere, se folosesc tot radiații ionizante pe care le întâlnim și în cazul radioterapiei externe. Doar că aceste radiații ionizante nu vin din exterior, nu vin dintr-un accelerator. Acestea vin dintr-o sursă de iradiere, iridiu-192. Această sursă de iradiere poate fi plasată în imediata vecinătate a tumorii sau intratumoral și putem genera o doză mare de iradiere la nivel local, într-un timp scurt, fiind foarte sigură pentru paciente.

Când se recomandă brahiterapia în cancerele endometriale?

Dr. Sorin Bogdan: De regulă, putem folosi această metodă când pacientele au suferit inițial o intervenție chirurgicală și dorim să sterilizăm local bontul vaginal. Și atunci dorim să suplimentăm cu o doză de iradiere la nivel local tocmai pentru că dorim să sterilizăm zona în care, cel mai probabil, s-ar putea afla vreo celulă cu caracter malign.

De regulă, brahiterapia se efectuează după histerectomia totală. Aceasta rămâne standardul de aur în tratarea acestei patologii. Dar în mod excepțional, când nu se poate efectua histerectomia totală din multiple cauze (vârstă, comorbidități, boli asociate), putem efectua brahiterapia intrauterină. Aceasta pentru a obține un control local cât mai bun și implicit pentru a crea o speranță de viață îndelungată pacientelor. După efectuarea acestei brahiterapii endometriale, pacientele vor fi reevaluate și, dacă se poate interveni chirurgical, ar fi și mai bine. Dacă nu, pacientele rămân în observație prin examene imagistice repetate.

Mai multe informații despre beneficiile brahiterapiei și recomandările pentru pacientele cu cancer de endometru puteți afla din materialul video realizat cu dr. Sorin Bogdan, medic specialist radioterapie, cu competență în brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Sorin Bogdan - Medic specialist radioterapie
Dr. Sorin Bogdan este Medic specialist Radioterapie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. Educație și formare 2008 - 2014 Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București Bachelor's degree, Health/Medical Physics 2021 - prezent Medicină ...
citește mai mult