Abordarea modernă a bolilor hepatice

  • Publicat:
  • Actualizat:
Abordarea modernă a bolilor hepatice

Afecțiunile cronice ale ficatului au devenit tot mai frecvente, în special din cauza stilului de viață sedentar, a alimentației hipercalorice și a abuzului de diverse substanțe cu efect toxic hepatic, dar ele sunt și mai frecvent recunoscute și diagnosticate, dat fiind accesul mai crescut al pacienților la investigații imagistice neinvazive de tipul ecografiei abdominale.

În același timp, a început să scadă proporția cazurilor de infecții cronice ale ficatului, datorită programelor de vaccinare împotriva virusului hepatitic B și de tratament cu antivirale directe pentru infecția cu virusul hepatitic C.

Ficatul, organ vital, îndeplinește peste 500 de funcții indispensabile organismului uman. Dintre funcțiile majore ale ficatului pot fi amintite sinteza factorilor de coagulare, epurarea organismului de toxine și rolul major în metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor.

Prin prisma acestor numeroase și variate funcții pe care le îndeplinește în organism, ficatul este predispus la o multitudine de leziuni, ce pot avea consecințe severe asupra întregului organism. În consecință, menținerea unui ficat sănătos este fundamentală pentru un organism puternic și echilibrat.

Evoluția trenantă, cu potențial major de alterare a calității vieții, alături de complicațiile ce se pot asocia în evoluția bolilor hepatice, uneori cu potențial letal, ar trebui să îndemne populația către consultații de specialitate oricând există suspiciunea unei suferințe hepatice. Mai mult, se recomandă efectuarea unei evaluări periodice a funcției ficatului tocmai pentru a depista precoce orice potențială afectare.

La rândul lor, pacienții deja diagnosticați cu boli hepatice și care urmează tratamente specifice sunt sfătuiți să intre în programe de urmărire pe termen lung a funcției hepatice.

Pe lângă etiologia infecțioasă, afecțiunile inflamatorii ale ficatului pot fi cauzate și de diverse substanțe toxice, de medicamente sau prin mecanisme autoimune. Alte patologii hepatice includ tumorile benigne sau maligne, chisturile, abcesele sau bolile infiltrative și metabolice (steatoza hepatică, amiloidoza, hemocromatoza).

În evoluția multora dintre aceste boli poate să apară ciroza hepatică, o dezorganizare completă a arhitecturii țesutului hepatic, care nu-i mai permite ficatului îndeplinirea funcțiilor fiziologice. Pe măsură ce funcția hepatică se degradează, organismul nu mai este capabil de a compensa anumite procese și se va instala insuficiența hepatică, cunoscută ca stadiul final al afectării hepatice.

Screeningul periodic al funcției hepatice, evaluarea imagistică neinvazivă și adresarea către servicii specializate în bolile hepatice încă de la primele simptome sunt esențiale.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR pune la dispoziția pacienților cu suferință hepatică tot arsenalul de investigații și tratamente necesare. Pacienții pot beneficia de analize de laborator pentru evaluarea statusului clinic individual și de investigații imagistice realizate cu aparatură modernă ultraperformantă.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR îmbină experiența mai multor departamente medicale și chirurgicale, oferind o abordare multidisciplinară a patologiei hepatice. Metodele de tratament disponibile la SANADOR includ o gamă largă de intervenții chirurgicale complexe, bazate pe necesitățile individuale și urmând recomandările din ghidurile internaționale.

Transplantul hepatic, necesar în cazul patologiilor ce evoluează către ultimele stadii de insuficiență hepatică, este una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale.

La Spitalul Clinic SANADOR a fost realizat, încă din 2019, în premieră pentru sistemul medical privat din România, un transplant hepatic de la donator în viață. În cadrul programului de transplant hepatic de la SANADOR, au fost realizate până în prezent trei astfel de intervenții, toate cu succes și cu o ameliorare spectaculoasă a calității vieții pacienților.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”