Zirid, 50 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Clorhidrat de itopridă
Clasa ATC
A03FA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
tratamentul simptomelor cauzate de golirea încetinită a stomacului
Producător
Zentiva a.s.
Acțiune terapeutică
creşte motilitatea tractului digestiv (mişcările automate ale stomacului şi intestinului care sunt esenţiale pentru trecerea alimentelor prin tractul digestiv) şi previne greaţa şi vărsăturile

Ce este Zirid şi pentru ce se utilizează

Zirid conţine substanţa activă itopridă care creşte motilitatea tractului digestiv (mişcările automate ale stomacului şi intestinului care sunt esenţiale pentru trecerea alimentelor prin tractul digestiv) şi previne greaţa şi vărsăturile.

Medicamentul este destinat pentru tratamentul simptomelor cauzate de golirea încetinită a stomacului, cum sunt senzaţie de stomac plin sau chiar senzaţie de presiune dureroasă în capul pieptului, pierderea poftei de mâncare, senzaţia de arsură în capul pieptului, greaţă şi vărsături însoţite de tulburări de digestie apărute de alte cauze decât boala ulceroasă sau afecţiuni organice care determină afectarea trecerii prin tractul digestiv.

Medicamentul este destinat utilizării la adulţi.

Înainte să luaţi Zirid

Nu luaţi Zirid

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la itopridă sau la oricare dintre celelalte componente ale Zirid.
  • dacă aveţi o afecţiune în care accelerarea golirii stomacului ar putea fi dăunătoare, cum sunt sângerări la nivelul tractului digestiv, blocare mecanică sau perforaţii.

Medicamentul nu este indicat la copii şi adolescenţi şi gravide sau femei care alăptează.

Utilizarea altor medicamente

Efectele Zirid pot influenţa efectele medicamentelor utilizate concomitent şi invers.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  • Medicamente anticolinergice (utilizate pentru tratamentul astmului bronşic, bolilor pulmonare cronice, diareei, bolii Parkinson şi pentru reducerea spasmelor muşchilor netezi- de exemplu de la nivelul vezicii urinare) scad efectul itopridă.
  • Zirid poate influenţa absorbţia altor medicamente ca urmare a efectelor sale asupra motilităţii tractului digestiv, în special medicamentele cu indice terapeutic mic, medicamentele cu eliberare prelungită şi cele gastrorezistente. întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă acest lucru este valabil şi în cazul medicamentelor dumneavoastră.
  • Nu s-au observate alte interacţiuni (efecte ale itopridă asupra altor medicamente şi efectele altor medicamente asupra itopridă).

Folosirea Zirid împreună cu alimente şi băuturi

Medicamentul trebuie administrat înainte de masă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Din cauza absenţei datelor privind siguranţa, medicamentul nu trebuie administrat în timpul sarcinii, alăptării sau la femeile la care se suspicionează sarcina, cu excepţia cazului în care beneficiul terapeutic depăşeşte în mod considerabil posibilul risc.

Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Deşi nu s-a observat nicio influenţă a medicamentului asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje, nu poate fi exclusă afectarea capacităţii de concentrare având în vedere apariţia rară a ameţelilor. Nu conduceţi dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Zirid

Medicamentul conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Zirid

Luaţi întotdeauna Zirid exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatul prezintă o linie mediană pe una dintre feţe şi poate fi divizat în două părţi egale. înghiţiţi comprimatul întreg sau divizat în două părţi egale, cu o cantitate de apă, înainte de masă. Doza exactă de medicament şi durata tratamentului sunt stabilite de către medic. Adulţi

Doza zilnică uzuală la adulţi este un comprimat de 3 ori pe zi, administrat înainte de masă. Această doză poate fi scăzută în funcţie de evoluţia bolii (de exemplu până la % de comprimat de 3 ori pe zi).

Copii şi adolescenţi

Din cauza lipsei datelor privind siguranţa, medicamentul nu este indicat la copii şi adolescenţi. Pacienţi cu insuficienţă hepatică sau renală şi vârstnici

Dacă aveţi insuficienţă hepatică sau renală sau dacă sunteţi vârstnic, medicul dumneavoastră vă va supraveghea mai atent. Dacă apare orice reacţie adversă, spuneţi medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi doza sau să întrerupeţi tratamentul.

Dacă luaţi mai mult Zirid decât trebuie

Nu există experienţă privind supradozajul la om.

Dacă dumneavoastră sau altcineva luaţi prea multe comprimate sau dacă un copil înghite accidental Zirid, adresaţi-vă unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital sau spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră.

în caz de supradozaj măsurile uzuale adoptate sunt efectuarea spălăturilor gastrice şi tratament simptomatic.

Dacă uitaţi să luaţi Zirid

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zirid poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Opriţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă unui medic sau la spital imediat dacă:

  • Prezentaţi umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor, feţei, buzelor sau gâtului care pot determina dificultăţi la înghiţire sau respiraţie. Puteţi să prezentaţi, de asemenea, erupţie trecătoare pe piele sau mâncărime. Acest lucru poate însemna că prezentaţi o reacţie alergică.

În timpul administrării itopridă (substanţa activă din Zirid), pot să apară următoarele reacţii adverse:

  • mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 1000)

Diaree, durere abdominală, constipaţie, hipersalivaţie, durere de cap, tulburări de somn, ameţeli, dureri de spate sau în piept, oboseală, iritabilitate, creşterea concentraţiei din sânge a unor substanţe numite creatinină şi uree, scăderea numărului de globule albe din sânge (leucopenie), concentraţii crescute ale hormonului prolactină în sânge (poate determina secreţie lactată şi/sau mărirea glandelor mamare).

  • rare (apar la 1 până la 10 pacienţi din 10000)

Erupţie trecătoare pe piele, înroşirea pielii şi mâncărime.

  • cu frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)

Scăderea numărului de trombocite (se poate manifesta sub formă de vânătăi sau sângerare), tremurături, greaţă (senzaţie de vomă), mărirea glandelor mamare (ginecomastie), colorarea în galben a pielii (icter), creşterea concentraţiei din sânge a anumitor enzime AST (SGOT), ALT (SGPT), gama-GTP, fosfatazei alcaline şi pigmentului bilirubină.

În caz de producere şi secreţie de lapte de către glanda mamară în afara perioadei de alăptare (galactoree) sau mărirea glandelor mamare la bărbaţi (ginecomastie) se impune să întrerupeţi tratamentul şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zirid

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Zirid după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Zirid

  • Substanţa activă este clorhidratul de itopridă. Fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de itopridă 50 mg.
  • Celelalte componente sunt:

Nucleu

Lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu

Film

Sepifilm 752 White care conţine: hipromeloză 2910/6, celuloză microcristalină, macrogol stearat 2000, dioxid de titan (E 171).

Cum arată Zirid şi conţinutul ambalajului

Zirid se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu o linie mediană pe una dintre feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Produsul este ambalat în blister (folie transparentă PVC/PVdC/Aluminiu). Fiecare blister conţine 10 comprimate.

Ambalajul exterior este cutie de carton.

Fiecare cutie de carton conţine un prospect pentru pacient.

Mărimi de ambalaj

40 comprimate filmate (4 x 10 comprimate), 100 comprimate filmate (10 x 10 comprimate)

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Zentiva, k.s., U kabelovny 130, 102 37 Praga 10, Dolni Mecholupy, Republica Cehă

Fabricant

Zentiva a.s., Nitrianska 100, Hlohovec 920 27, Republica Slovacia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Republica Cehă Kinito 50mg, potahované tablety
Republica Slovacia Kinito 50 mg, filmom obalené tablety
Polonia Zirid
Lituania Zirid 50 mg plėvele dengtos tabletės
Estonia Zirid 50 mg

România Zirid 50 mg comprimate filmate
Bulgaria ЗИРИД 50 mg филмирани таблетки

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2010

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal