Zanocin, 200 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Ofloxacină
Clasa ATC
J01MA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
infecţii ale tractului urinar; infecţii respiratorii; tratamentul de lungă durată al tuberculozei; infecţii genitale inclusiv gonoree (o boala cu transmitere sexuală); infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi; infecţii ale oaselor şi articulaţiilor; infecţii ale urechilor, nasului şi gâtului; diaree şi alte infecţii intestinale; septicemie
Producător
Ranbaxy Laboratories Limited
Acțiune terapeutică
agent antibacterian (sau antibiotic) care aparţine grupului de medicamente denumite chinolone, agenţii antibacterieni ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor

Ce este Zanocin 200 mg şi pentru ce se utilizează

Zanocin 200 mg conţine ofloxacină care este un agent antibacterian (sau antibiotic) şi aparţine grupului de medicamente denumite chinolone. Agenţii antibacterieni ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. Zanocin este utilizat pentru tratamentul următoarelor tipuri de infecţii bacteriene:

  • Infecţii ale tractului urinar;
  • Infecţii respiratorii;
  • Tratamentul de lungă durată al tuberculozei;
  • Infecţii genitale inclusiv gonoree (o boala cu transmitere sexuală);
  • Infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi;
  • Infecţii ale oaselor şi articulaţiilor;
  • Infecţii ale urechilor, nasului şi gâtului;
  • Diaree şi alte infecţii intestinale;
  • Septicemie.

Se recomandă administrarea produsului medicamentos în secţiile de spital specializate.

Înainte să luaţi Zanocin 200 mg

Nu luaţi Zanocin 200 mg:

  • dacă aţi avut o reacţie alergică la ofloxacină sau alte chinolone sau la oricare dintre componentele conţinute de comprimate. O reacţie alergica include mâncărimi ale pielii, înroşire, dificultăţi de respiraţie, umflarea feţei, buzelor, limbii, gâtului.
  • dacă aveţi predispoziţie pentru a face tendinite (inflamaţii ale tendoanelor) ;
  • dacă suferiţi de epilepsie sau aţi avut convulsii;
  • dacă aţi fost diagnosticat cu insuficienţă enzimatică cunoscută ca G6PD (Glucoză-6-fosfat dehidrogenaze) ;
  • dacă sunteţi însărcinată sau planificaţi să rămâneţi însărcinată;
  • dacă alăptaţi.

Ofloxacina nu este recomandată la copii şi adolescenţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zanocin 200 mg

  • dacă suferiţi de boli mentale;
  • dacă aveţi probleme hepatice sau renale
  • dacă sunteti vârstnic
  • dacă aveţi boli de inimă sau luaţi medicamente care pot afecta inima (a se vedea secţiunea de mai jos privind Utilizarea altor medicamente)
  • dacă aveţi niveluri scăzute de potasiu sau magneziu în sânge
  • dacă aţi fost diagnosticat cu miastenie;
  • dacă aveţi diabet şi/sau luaţi medicamente pentru scăderea zahărului din sânge

Înainte să utilizaţi Zanocin 200 mg

Probleme cu inima

Trebuie luate măsuri de precauţie când utilizaţi acest fel de medicament, dacă v-aţi născut cu sau aveţi istoric în familie de interval QT prelungit (observat pe ECG, înregistrare electrică a inimii), aveţi tulburări de echilibru ale substanţelor chimice din sânge (mai ales nivel scăzut de potasiu sau magneziu în sânge), aveţi un ritm al inimii foarte lent (numit bradicardie), aveţi o inimă slabă (insuficienţă cardiacă), aveţi istoric de atac de inimă (infarct miocardic), sunteţi femeie sau vârstnic sau utilizaţi alte medicamente care duc la modificări anormale ale ECG (vezi pct. Utilizarea altor medicamente).

In cazuri foarte rare, a fost raportată prelungirea intervalului QT (o anomalie de conducere cardiacă) la pacienţii trataţi cu ofloxacină.

În timpul tratamentului cu Zanocin 200 mg nu staţi în soare puternic pe perioade lungi dacă nu este necesar şi nu folosiţi lămpi cu ultraviolete sau solar. Acest lucru este necesar deoarece unii pacienţi pot deveni mai sensibili la lumină pe durata tratamentului cu Zanocin 200 mg.

Ofloxacina poate cauza rar dureri şi inflamaţii ale tendoanelor, în special la pacienţii vârstnici sau la pacienţii care iau tratament cu corticosteroizi. Dacă simţiţi dureri la nivelul tendoanelor în timpul tratamentului sau imediat după administrare, adresaţi-vă imediat medicului şi puneţi în repaus membrul afectat pentru a evita distrugerea tendonului.

Dacă aveţi diaree sanguinolentă în timpul sau după tratamentul cu ofloxacină adresaţi-vă imediat medicului. Aceasta poate fi semnul unei inflamaţii severe a intestinului (colită pseudomembranoasă), care poate apărea în urma tratamentului cu antibiotice.

Deorece ofloxacina se excretă în principal prin rinichi, doza de levofloxacină trebuie ajustată la pacienţii cu insuficienţă renală.

Dacă faceţi analize de laborator ale sângelui sau urinei informaţi medicul că luaţi acest medicament.

Utilizarea altor medicamente:

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat alte produse medicamentoase, chiar şi cele fără prescripţie medicală.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi alte medicamente care pot modifica ritmul inimii dumneavoastră: medicamente care aparţin grupului de antiaritmice ( de exemplu chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalol, dofetilidă, ibutilidă), antidepresive triciclice, unele antimicrobiene (care aparţin grupului de macrolide), unele antipsihotice.

Trebuie să aveţi grijă dacă luaţi:

  • Antiacide sau surfactanţi (medicamente pentru indigestie);
  • Preparate cu fier;
  • Anticoagulante (medicamente pentru oprirea sângerărilor);
  • Teofilină (medicamente pentru tratamentul astmului bronşic obstructiv de lungă durată);
  • Antiinflamatoare nesteroidiene (pentru dureri);
  • Glibenclamida (pentru tratamentul diabetului zaharat);
  • Metotrexat (medicamente anti-cancer);
  • Furosemid (pentru eliminarea apei din organism);
  • Probenecid (pentru tratamentul gutei);
  • Cimetidina (medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic).

Folosirea Zanocin 200 mg împreună cu alimente şi băuturi:

Comprimatele vor fi înghiţite cu o cantitate suficientă de lichide. Ele pot fi luate pe stomacul gol sau în timpul meselor. Administrarea concomitentă cu antiacide trebuie evitată.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Zanocin 200 mg este contraindicat la femeile însărcinate.

Cantităţi mici de produs au fost găsite în laptele matern. De aceea, trebuie să opriţi alăptarea în timpul tratamentului cu acest produs. Zanocin 200 mg este contraindicat la femeile care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ofloxacina dă stări de somnolenţă, oboseală şi poate cauza disturbarea vederii. Acestea pot afecta capacitatea dumneavoastră de a conduce maşini sau de a manipula utilaje. Asiguraţi-vă că ştiţi cum reacţionaţi la administrarea de ofloxacină înainte de a conduce maşini, manipula utilaje sau efectua activităţi care necesită un grad mare de concentrare.

Informaţii importante privind unele componente ale Zanocin 200 mg

Zanocin 200 mg conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Zanocin 200 mg

Luaţi întotdeauna Zanocin 200 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Produsele care conţin fier, antiacidele sau sucralfatul trebuie luate cu cel puţin o oră înainte sau cu două ore după ce aţi luat Zanocin 200 mg.

Durata tratamentului depinde de tipul şi severitatea infecţiei.

Adulţi:

Doza zilnică recomandată este de 200 până la 800 mg de ofloxacină pe zi. Durata tratamentului variază în funcţie de severitatea infecţiei. Pentru doze mai mari de 400 mg pe zi administrarea se face în două prize. Doza dumneavoastră zilnică poate fi diferită dacă suferiţi de boli ale ficatului sau rinichilor.

Utilizarea la copii:

Zanocin 200 mg nu este recomandat la copii şi adolescenţi.

Dacă luaţi mai mult Zanocin 200 mg decât trebuie

Dacă luaţi mai multe comprimate de Zanocin 200 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau camerei de gardă a celui mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Simptomele supradozajului sunt ameţeală, confuzie, alterări ale stării de conştienţă, convulsii şi greaţă.

Dacă uitaţi să luaţi Zanocin 200 mg

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Zanocin 200 mg, luaţi-o imediat ce vă amintiţi numai dacă nu este aproape timpul pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Zanocin 200 mg

Trebuie să luaţi medicamentul atât timp cât v-a indicat medicul. Este important să continuaţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi mai bine deoarece infecţia poate să revină. Dacă vă simţiţi rău după terminarea tratamentului, mergeţi de urgenţă la medic.

Pentru a vă aminti să luaţi medicamentul, încercaţi să îl luaţi la aceaşi oră în fiecare zi.

Dacă aveţi impresia că efectul Zanocin 200 mg este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca orice medicament, la administrarea de Zanocin 200 mg pot să apară reacţii adverse:

Dacă una din situaţiile următoare apar când luaţi Zanocin 200 mg, adresaţi-vă de urgenţă medicului sau mergeţi la secţia de urgenţă a celui mai apropiat spital:

  • erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, constricţii ale pieptului, respiraţie îngreunată, umflarea feţei, buzelor, limbii, mâinilor/picioarelor.
  • reacţii severe ale pielii cum ar fi băşicuţe, dureri sau ulceraţii.

Acestea sunt reacţii adverse foarte serioase. Dacă apare una dintre acestea aveţi alergie la ofloxacină. S-ar putea să aveţi nevoie urgentă de îngrijire medicală sau spitalizare.

De asemenea, au fost raportate următoarele reacţii adverse. Dacă oricare dintre acestea devin deranjante sau grave, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi trataţi):

Creşteri ale rezistenţei microorganismelor, de exemplu suprainfecţii cu fungi;

Agitaţie, tulburări de somn, insomnie

Dureri de cap, ameţeală

Iritarea ochilor

Vertij

Tuse

Nazo-faringite

Dureri abdominale, diaree, greaţă, vărsături Mâncărimi, erupţii cutanate tranzitorii

Reacţii rare (la mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi trataţi):

Umflarea feţei, a limbii şi a gâtului care pot determina dificultăţi la respiraţie

Lipsa poftei de mâncare

Halucinaţii (tulburări vizuale şi auditive, senzaţia de a vedea şi de a auzi lucruri care nu sunt adevărate)

Frică generalizată (anxietate); Confuzie;

Tulburări emoţionale extreme; Coşmaruri

Senzaţie de tristeţe extremă (depresie); Somnolenţă

Amorţeli, înţepături şi furnicături;

Tulburări ale gustului şi mirosului (inclusiv pierderea gustului şi a mirosului)

Tulburări de vedere

Bătăi rapide ale inimii

Tensiunea arterială scăzută;

Îngustări ale căilor respiratorii şi dificultate de a respira;

Diaree sangvinolentă, care în cazuri rare poate indica inflamaţia intestinului subţire sau gros şi poate determina diaree severă şi dureroasă;

Alterări ale valorilor testelor sanguine asociate cu anomalii ale funcţiei ficatului (creşteri ale enzimelor hepatice, ale bilirubinei,care este un produs de eliminare);

Erupţii cutanate trecătoare pe piele însoţite de mâncărimi;

Transpiraţii excesive

Erupţii cutanate pustulare

Afectări ale tendoanelor, inclusiv inflamarea acestora

Alterări ale valorilor creatininei sanguine

Reacţii foarte rare (la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi trataţi):

Alterări ale valorilor testelor sanguine, asociate cu creşteri sau scăderi ale numărului celulelor albe, cu scăderi ale celulelor roşii

Scăderi ale numărului de plachete sanguine; Creşteri ale numărului eozinofilelor din sânge; Colaps circulator (în şoc anafilactic) Pierderi parţiale ale simţurilor, sensibilitate scăzută Convulsii (contracţii musculare necontrolabile)

Simptome extrapiramidale (neurologice) şi alte tulburări ale coordonării musculaturii (mers nesigur si tremor)

Zgomote în urechi, pierderea auzului

Diaree sangvinolentă, care în cazuri rare poate indica inflamaţia intestinului subţire sau gros şi poate determina diaree severă şi dureroasă (colita pseudomembranoasă); Colorarea în galben a pielii şi mucoaselor

Erupţii la nivelul pielii cauzate de lumina solară (fotosensibilitate);

Erupţii buloase severe (tip veziculă) cum sunt necroliză toxică epidermică (sindromul Lyell, care este o afecţiune ce provoacă apariţia bulelor şi descuamarea pielii) şi eritem exsudativ polimorf (bule pe piele sau leziuni)

Vasculită de hipersensibilitate (modificări la nivelul celulelor din vasele mici de sânge) Erupţie la nivelul pielii provocată de medicamente Dureri articulare Dureri musculare

Rupturi de tendoane (de exemplu, tendonul lui Achile); această reacţie adversă poate apărea la 48 de ore după începerea tratamentului şi poate fi bilaterală (pot fi afectate atât partea stânga cât şi dreapta) Disfuncţii ale rinichilor

Reacţii cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

Deficit acut sever al neutrofilelor (un tip de celule albe din sânge). Simptomele includ temperaturi mari ale corpului şi ulceraţii ale mucoasei bucale şi a gâtului.

Scăderi ale zaharurilor din sânge până la valori mai mici decât normal (hipoglicemie), ce pot fi de importanţă mare, mai ales pentru pacienţii cu diabet. Tendinţă la suicid

Tulburări cardiace: ritm al inimii anormal de rapid, ritm neregulat al inimii care pune viaţa în pericol, alterarea ritmului inimii (numit „prelungirea intervalului QT”, observat pe ECG, activitatea electrică a inimii)

Inflamaţia ţesutului pulmonar, dificultate mare de a respira Inflamaţii ale ficatului

Erupţii buloase severe (tip veziculă), cum sunt sindromul Stevens Johnson Pustuloză exantematică acută generalizată Erupţie la nivelul pielii provocată de medicamente;

Slăbiciune musculară, care poate avea importanţă deosebită la pacienţii cu miastenia gravis (o boală rară a sistemului nervos) întindere musculară

Reacţii musculare cu distrugeri de ţesut muscular (rabdomioliză)

Inflamaţia rinichilor cu prezenţa unei reacţii alergice la acest nivel (nefrită interstiţială acută) Episoade acute de porfirie (boală ce afectează metabolismul) la pacienţii cu porfirie

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zanocin 200 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Zanocin 200 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Păstraţi Zanocin 200 mg la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Zanocin 200 mg

  • Substanţa activă este ofloxacină. Fiecare comprimat filmat de Zanocin 200 mg conţine 200 mg ofloxacină.
  • Celelalte componente sunt: lactoză anhidră, celuloză microcristalină, amidon de porumb, hidroxipropilceluloză 6-10 cp, polisorbat 80, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, Opadry OY-S 58910 white.

Cum arată Zanocin 200 mg şi conţinutul ambalajului

Zanocin 200 mg comprimate filmate

Comprimate filmatebiconvexe, de culoare albă sau aproape albă,, marcate cu „200” pe o faţă şi cu o linie mediană de divizare pe cealaltă faţă.

Zanocin 200 mg comprimate filmate este ambalat în cutii de carton care conţin câte un blister cu câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

RANBAXY (U.K.) LIMITED

Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road

Londra W4 5YE, Marea Britanie

Fabricantul

Ranbaxy Laboratories Limited Industrial Area-3, Dewas-455 001, India

Ranbaxy Laboratories Limited

Paonta Sahib, District Sirmour 173 045, Himachal Pradesh, India S.C. Terapia S.A

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă