Vizoptin 0,5 mg/ml, picături oftalmice, soluţie

Substanță activa
Clorhidrat de tetrizolină
Clasa ATC
S01GA
Format
picături oftalmice, soluţie
Afecțiuni
pentru a reduce zona roşie inflamată a ochiului în iritaţiile neinfecţioase
Producător
SC ROMPHARM COMPANY SRL
Acțiune terapeutică
acţionează prin constricţia vaselor de sânge de la nivelul ochiului

Ce este Vizoptin şi pentru ce se utilizează

Vizoptin este o soluţie oftalmică ce conţine substanţa activă tetrizolină. Vizoptin acţionează prin constricţia vaselor de sânge de la nivelul ochiului.

Vizoptin este utilizat pentru a reduce zona roşie inflamată a ochiului în iritaţiile neinfecţioase.

Înainte să utilizaţi Vizoptin

Nu utilizaţi Vizoptin

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tetrizolină sau la oricare dintre celelalte componente ale Vizoptin prezentate în prospect la punctul 6, Informaţii suplimentare;
–  dacă aveţi presiune crescută la nivelul ochiului cu afectarea vederii (glaucom cu unghi închis);
–  dacă aveţi iritaţii ale ochiului datorate unor infecţii sau unor corpi străini;
–  la copii cu vârsta sub 7 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vizoptin

–  dacă aveţi tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială), tulburări ale ritmului inimii, afecţiuni cardiace cu dureri în piept, glanda tiroidă nu funcţionează normal (hipertiroidism), probleme cu prostata (hipertrofie benignă de prostată), presiune crescută la nivelul ochiului cu afectarea vederii sau risc de creştere a presiunii (glaucom), creşterea peste normal a concentraţiei de glucoză în sânge (diabet zaharat);
–  dacă sunteţi în vârstă.

Dacă suspectaţi că Vizoptin vă produce o reacţie alergică (senzaţie de mâncărime cu umflarea pleoapei şi înroşirea ochiului), întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

În cazul în care simptomele persistă sau se agravează, adresaţi-vă medicului.

Dacă utilizaţi Vizoptin repetat, la intervale prea scurte de timp, efectul acestuia scade.

Utilizarea în exces a acestui medicament, pentru o perioadă mai lungă de timp, poate produce înroşirea şi mai pronunţată a ochiului, creşterea presiunii intraoculare.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu începeţi utilizarea Vizoptin şi spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi tratament cu următoarele medicamente:

  • medicamente pentru depresie (inhibitori de monoaminooxidază – IMAO), deoarece aceştia pot mări riscul de creştere a tensiune arteriale. Deoarece efectul IMAO este de lungă durată, interacţiunile sunt posibile timp de 15 zile după ce aţi întrerupt administrarea medicamentului pentru depresie;
  • medicamente pentru tratamentul anumitor boli de inimă (glicozide cardiace, chinidină) sau medicamente pentru tratamentul depresiei (antidepresive triciclice), deoarece există riscul apariţiei tulburărilor de ritm ale inimii.

Vizoptin poate interacţiona cu alte medicamente. Dacă utilizaţi şi alte picături oftalmice, trebuie să aşteptaţi cel puţin 15 minute între administrarea celor două medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă, sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Vizoptin nu trebuie utilizat în primul trimestru de sarcină. In trimestrele doi şi trei de sarcină, medicamentul se va utiliza numai la recomandarea medicului. Vizoptin nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În cazul administrării în mod repetat a picăturilor poate să apară dilataţia pupilei, care vă poate afecta major capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. În acest caz, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje. Trebuie să aşteptaţi până când vederea revine la normal.

Informaţii importante privind unele componente ale Vizoptin

Vizoptin conţine clorură de benzalconiu. Acesta poate provoca iritaţie oculară. Clorura de benzalconiu poate determina decolorarea lentilelor de contact moi. De aceea, evitaţi contactul cu lentilele de contact moi. Dacă purtaţi lentile de contact, scoateţi lentilele, administraţi picăturile şi aşteptaţi 15 minute înainte de a le pune la loc. Instrucţiunile pentru purtătorii de lentile de contact sunt prezentate la punctul 3.

Cum să utilizaţi Vizoptin

Doza

Adulţi, vârstnici adolescenţi şi copii cu vârsta peste 7 ani

Doza uzuală este de o picătură Vizoptin în ochiul afectat (ochii afectaţi), de 2 – 3 ori pe zi.

Durata tratamentului este de maxim 7 zile. Dacă după 3 zile de administrare, manifestările nu se ameliorează, trebuie să vă adresaţi medicului oftalmolog.

Dacă folosiţi şi alte picături de ochi

Dacă trebuie să utilizaţi şi alte picături oftalmice, acestea pot fi administrate cu 15 minute înainte sau după aplicarea Vizoptin.

Purtătorii de lentile de contact

Dacă purtaţi lentile de contact, trebuie să scoateţi lentilele înainte de utilizarea Vizoptin. Administraţi picăturile şi apoi trebuie să aşteptaţi 15 minute înainte de a pune la loc lentilele de contact.

Instrucţiuni de utilizare a Vizoptin

  1. Spălaţi-vă pe mâini şi aşezaţi-vă într-o poziţie confortabilă, şezând sau în picioare.
  2. Deşurubaţi capacul flaconului.
  3. Trageţi uşor, cu degetul, pleoapa inferioară a ochiului afectat, până când se formează un „buzunar” între pleoapă şi ochi.
  4. Aduceţi aproape de ochi vârful flaconului, fără a atinge ochiul sau alte zone apropiate ochiului.
  5. Apăsaţi uşor flaconul pentru a curge o picătură.
  6. Eliberaţi pleoapa inferioară şi închideţi ochiul.
  7. Apăsaţi cu degetul colţul ochiului afectat, lângă nas. Ţineţi apăsat 1 minut, timp în care ochiul este închis. Aceasta ajută la împiedicarea trecerii soluţiei în restul corpului.
  8. Puneţi o picătură şi în celălalt ochi, dacă aşa v-a recomandat medicul dumneavoastră.
  9. Puneţi înapoi capacul flaconului, imediat după utilizare.

Dacă aţi utilizat mai mult Vizoptin decât trebuie

Dacă aţi pus mai multe picături decât trebuie în ochi, acestea pot fi îndepărtate prin clătire cu apă călduţă. Dacă aţi înghiţit accidental medicamentul trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau la cel mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Vizoptin

Dacă aţi uitat să utilizaţi picăturile oftalmice la ora obişnuită, administraţi-vă o doză imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă este aproape timpul să vă administraţi următoarea doză, săriţi peste doza omisă şi aşteptaţi până la momentul administrării dozei următoare. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vizoptin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 utilizatori din 1000):

  • înroşirea şi mai pronunţată a ochiului la utilizare în exces, senzaţie de înţepături şi arsuri la ochi;
  • durere de cap, oboseală, greaţă, ameţeală, nervozitate.

Reacţii adverse rare (apar la 1 până la 10 utilizatori din 10000):

  • vedere neclară, iritaţia suprafeţei ochiului, dilataţia pupilei;
  • palpitaţii, tremurături, tensiune arterială crescută, transpiraţie.

La copii există riscul apariţiei agitaţiei, datorită absorbţiei medicamentului în organism.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vizoptin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza Vizoptin după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original. A se utiliza în cel mult 28 de zile de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Vizoptin

  • Substanţa activă este clorhidratul de tetrizolină. Un mililitru picături oftalmice, soluţie conţine 0,5 mg clorhidrat de tetrizolină. Un mililitru picături oftalmice, soluţie conţine 25 picături.
  • Celelalte componente sunt: acid boric, tetraborat de sodiu decahidrat, edetat disodic dihidrat, clorură de benzalconiu, apa purificată.

Cum arată Vizoptin şi conţinutul ambalajului

Vizoptin se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră, fără particule vizibile.

Vizoptin este disponibil în cutii cu un flacon din PEJD, prevăzut cu aplicator pentru picurare din PEJD şi capac din PEÎD, care conţine 15 ml picături oftalmice, soluţie.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

SC ROMPHARM COMPANY SRL,

Str. Eroilor nr. 1A, Otopeni, Jud. Ilfov, România

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal